Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.
Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad 🙂
Na 1 závin potřebujete
Na těsto
200 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo různé kombinace dle vlastní zkušenosti)
125 g změklého másla
70 g bílého jogurtu
1 žloutek
špetku soli
Na náplň na 1 závin
400 g na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek
200 g na jemno nastrouhané mrkve
100 g datlové pasty (konzistence povidel, lze vynechat, případně náplň dosladit trochou medu nebo rozinkami)
Dle chuti skořice
Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně
Postup
Ingredience na těsto zpracuji do hladké kompaktní hmoty, zabalím do folie či sáčku a nechám v lednici alespoň hodinu odležet.
Náplň připravím tak, že smíchám nastrouhaná jablka s mrkví a důkladně propojím s datlovou pastou, která náplni dodá přirozenou sladkost i příjemnou konzistenci.
Těsto na pečícím papíru rozválím na tenkou placku velikosti plechu, posypu tenkou vrstvou sušených klíčků, navrším náplň a zavinu z jedné a druhé strany, pak okraje.
Závin potřu pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem, který zbyl a peču na 185 stupňů asi 30 minut. Po 25 minutách ale už kontroluji…
Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.