Recept

Celozrnný jogurtový závin s jablečno – mrkvovou náplní

Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při sladkém pečení ráda používám mrkev, která moučník obohatí o vlákninu, dodá mu sladkost a vláčnost.

Mezí mé nejoblíbenější moučníky patří tento křehký mrkvový závin s jablky, kde je mrkev součástí těsta.

Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad 🙂

 Na 1 závin potřebujete

Na těsto

  • 200 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo různé kombinace dle vlastní zkušenosti)
  • 125 g změklého másla
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na náplň na 1 závin

  • 400 g na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek
  • 200 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 100 g datlové pasty (konzistence povidel, lze vynechat, případně náplň dosladit trochou medu nebo rozinkami)
  • Dle chuti skořice
  • Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně

 Postup

  1. Ingredience na těsto zpracuji do hladké kompaktní hmoty, zabalím do folie či sáčku a nechám v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Náplň připravím tak, že smíchám nastrouhaná jablka s mrkví a důkladně propojím s datlovou pastou, která náplni dodá přirozenou sladkost i příjemnou konzistenci.
  3. Těsto na pečícím papíru rozválím na tenkou placku velikosti plechu, posypu tenkou vrstvou sušených klíčků, navrším náplň a zavinu z jedné a druhé strany, pak okraje.
  4. Závin potřu pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem, který zbyl a peču na 185 stupňů asi 30 minut. Po 25 minutách ale už kontroluji…

Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.

Závin je křehký, šťavnatý, sytý a hlavně domácí 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...