Recept

Pečené brambory s červenou řepou, brokolicí a vejcem + výborná domácí jogurtová zálivka

"Eat the rainbow" je jedno z důležitých pravidel zdravého stravování. Jídlo v podobě pestrobarevného salátu z čerstvé zeleniny ale není v zimě ideální volbou. Co zdravého si tedy v zimě naložit na talíř?

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Všemožné eintopfy, dhály, polévky a pekáče plné překvapení patří mezi jídla, která rozhodně ráda připravuji. Chuť takových jídel na talíří je sice báječná, úchvatnou krásou a barvami však na talíři neoplývají.

Ráda si proto připravuji i barevné talíře, což jsou vlastně takové “zimní saláty”. Spousta zeleniny, která je tepelně upravená a díky tomu i pro tělo lépe stravitelná. Doplněná může být dle nutričních preferencí třeba o quinou, maso, rybu, luštěniny, tofu nebo vařené vejce.

 Potřebujete

  • Syrové brambory nakrájené na drobné plátky nebo kousky
  • Růžičky brokolice
  • Červenou řepu
  • Vejce
  • Na zálivku hustý jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, med, kari koření
  • Na dochucení ingrediencí sůl, pepř, olivový olej, kmín

Postup

  1. Syrové brambory oškrábu, rozkrojím na půl a pak na tenké plátky, které se jednoduše propečou. Tento postup volím proto, že brambory lépe drží pohromadě, není pokaždé potřeba, aby byly předem uvařené. Brambory dám na nepřilnavou pánev a pomalu je opékám a propékám na olivovém oleji asi 10 minut. Ochutím solí a kmínem.

  2. Červenou řepu mám buď uvařenou nebo upečenou v troubě a nakrájím ji na proužky. Ochutím olivovým olejem a pepřem.

  3. Vejce uvařím tak, aby žloutek nebyl převařený. Teď to trvalo asi 5 minut.

  4. Brokolici rozeberu na růžičky, odkrojím tuhé stonky a v troše vody ji dusím do mírného změknutí asi 5 minut. Musí zůstat křupavá a čerstvě zelená.

  5. Zálivku jsem zvolila svěží jogurtovou laděnou do sladko – kysela. Hustý jogurt ochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a přidám lžičkou medu. Doladím kari kořením, které zálivce dodá barvu i správnou chuť, která sedne k bramborám, vejci, brokolici i řepě.

Jíst krásně barevně se dá i v zimě 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...