Recept

Vajíčkovo – celerová pomazánka s pažitkou

Vajíčkové pomazánky obecně považuji za jedny z nejlepších. Zkuste je udělat odlehčeně a místo sýru, másla, taveňáku a majolky zapojit celer. Je to výborné!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kvalitní vejce a celer bezesporu patří do zdravého jídelníčku. Celer nejčastěji jíme tepelně upravený, když ale syrový na jemno nastrouháme, můžeme z něj vyrobit třeba tuto celerovo – mrkvovou pomazánku.

Další variantou je pak celer krátce tepelně upravit. Nepouští pak do pomazánky vodu, což se hodí v případech, kdy chceme pomazánku uchovat třeba do druhého dne.

Jako konkrétní příklad jsem teď zvolila vajíčkovou pomazánku s posekaným orestovaným celerem, který pomazánce dodá kromě vlákniny a živin zase jiný rozměr.

Obě ingredience pak bohatě stačí spojit hustým jogurtem. Pokud by bylo žádoucí udělat pomazánku vyloženě hutnou, může se přidat lžíce čerstvého smetanového sýra typu gervais, lučina …

Množství vajec a celeru a jejich poměr si upravte, jak vám vyhovuje. Pomazánka může být “více vajíčková” nebo “více celerová”

 Potřebujete

  • Vejce uvařené na tvrdo
  • Na jemno posekaný celer krátce orestovaný na olivovém oleji
  • Hustý bílý jogurt
  • Na dochucení olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, trochu kurkumy, může být i decentně hořčice
  • Čerstvou pažitku

Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo, po vychladnutí je nastrouhám.
  2. Syrový celer oloupu, nakrájím na větší kousky a posekám v robotu na malé kousky. Když není k dispozici robot, lze ho nastrouhat na hrubo. Celer krátce orestuji na olivovém oleji.
  3. Pak už jen smíchám vejce, celer, ochutím solí, pepřem, olivovým olejem, trochou kurkumy a dle citu přídávám po lžících jogurt do vhodné konzistence.

Pomazánka je výborná s tímto mým oblíbeným domácím špaldovým chlebem a samozřejmě posypaná zelení. Skvělá je pažitka nebo řeřicha.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...