Vajíčkové pomazánky obecně považuji za jedny z nejlepších. Zkuste je udělat odlehčeně a místo sýru, másla, taveňáku a majolky zapojit celer. Je to výborné!
Kvalitní vejce a celer bezesporu patří do zdravého jídelníčku. Celer nejčastěji jíme tepelně upravený, když ale syrový na jemno nastrouháme, můžeme z něj vyrobit třeba tuto celerovo – mrkvovou pomazánku.
Další variantou je pak celer krátce tepelně upravit. Nepouští pak do pomazánky vodu, což se hodí v případech, kdy chceme pomazánku uchovat třeba do druhého dne.
Jako konkrétní příklad jsem teď zvolila vajíčkovou pomazánku s posekaným orestovaným celerem, který pomazánce dodá kromě vlákniny a živin zase jiný rozměr.
Obě ingredience pak bohatě stačí spojit hustým jogurtem. Pokud by bylo žádoucí udělat pomazánku vyloženě hutnou, může se přidat lžíce čerstvého smetanového sýra typu gervais, lučina …
Množství vajec a celeru a jejich poměr si upravte, jak vám vyhovuje. Pomazánka může být “více vajíčková” nebo “více celerová”
Potřebujete
Vejce uvařené na tvrdo
Na jemno posekaný celer krátce orestovaný na olivovém oleji
Hustý bílý jogurt
Na dochucení olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, trochu kurkumy, může být i decentně hořčice
Čerstvou pažitku
Postup
Vejce uvařím na tvrdo, po vychladnutí je nastrouhám.
Syrový celer oloupu, nakrájím na větší kousky a posekám v robotu na malé kousky. Když není k dispozici robot, lze ho nastrouhat na hrubo. Celer krátce orestuji na olivovém oleji.
Pak už jen smíchám vejce, celer, ochutím solí, pepřem, olivovým olejem, trochou kurkumy a dle citu přídávám po lžících jogurt do vhodné konzistence.
Pomazánka je výborná s tímto mým oblíbeným domácím špaldovým chlebem a samozřejmě posypaná zelení. Skvělá je pažitka nebo řeřicha.