Není nad to si během chvíle vyrobit plech domácích sušenek z kvalitních ingrediencí. Poctivá hořká čokoláda sušenkám dodá plnou chuť i pevnost, takže se hodí třeba i na cestu do krabičky na svačinu.
Tyto sušenky jsem vyrobila pro děti jako “něco na zub”. Já osobně považuji kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu v menším množství za skvělou alternativu sladkostí. Moje holky ale tu opravdu hořkou čokoládu jíst nechtějí. Klasickou “mléčnou” ale samozřejmě nikdy nepohrdnou.
Zkusila jsem tedy kvalitní hořkou čokoládu zakomponovat do sušenek tak, aby i jejich celkové složení bylo “rozumné”, ale aby byly sladké, aby se nerozpadaly a aby nebyly tvrdé… Povedlo se!
Sušenky jsou ve všech směrech “tak akorát”. A to, že se snědly, je jasnou zámkou toho, že prošly 🙂
Na 10 sušenek potřebujete
80 g jemně mleté špaldové mouky (zvolila jsem TYP 630)
50 g vysokoprocentní hořké čokolády (dala jsem 80%)
1 bio vejce
50 g přírodního třtinového cukru s vysokým obsahem melasy Muscovado
25 g másla
čtvrt lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
Čokoládu rozpustím spolu s máslem do hladké hmoty. Nesmí se vařit, jen rozpustit.
V misce ušlehám do pěny vejce spolu s přírodním cukrem Muscovado.
Do vaječné pěny postupně zapracuji nejdříve rozpuštěnou čokoládu, pak prosátou mouku s kypřícím práškem. Důkladně promíchám a vzniklou středně tuhou hmotu dám vychladnout do lednice alespoň na půl hodiny.
Pomocí lžičky odkrajuji kousky těsta a vzniklé hrudky či kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.