Recept

Uzený vývar s mrkví a domácími krupicovými noky

Všichni jistě známe uzenou polévku s kroupami, která je nejen českou klasikou. A touto uzenou chutí se lze inspirovat a vyrobit voňavý vývar s bohatou porcí mrkve a domácí zavářkou v podobě krupicových noků. Příprava je velmi jednoduchá :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Nejčastěji připravuji klasický silný vývar se spoustou zeleniny a různými druhy domácích knedlíčků. Naposledy to byly třeba tyto kuřecí knedlíčky do polévky Teď jsem ale měla chuť dodat polévce ještě jiný šmrnc. Uzený.

Tuto verzi jsem připravovala pro rodinnou návštěvu. S výsledkem jsem byla spokojená nejen já, ale i hosté. Plnoletí i neplnoletí 🙂 Slíbila jsem, že dám recept na web, tak tady je 🙂

Potřebujete

Na vývar

  • klasické neuzené maso na vývar ( druh a množství dle preferencí)
  • kus uzeného masa ( já jsem dala asi 200 g)
  • koření na vývar ( bobkový list, nové koření, pepř, sůl, případně trochu sypkého BIO bujónu ze zeleniny )
  • cibuli, česnek
  • mrkev a petržel na kostičky (přidávám až po uvaření masa)

Na krupicové noky

  • 80 g krupice ( může být i celozrnná špaldová atd.)
  • 40 g hrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce másla
  • 30 až 50 ml tekutiny ( může být mléko)
  • Na dochucení sůl, lžička sušených bylinek, špetka kurkumy

 Postup

  1. Začnu připravovat vývar tak, jak jsem zvyklá. Maso na polévku zaliju studenou vodou, přidám bobkový list, pepř, sůl, kuličky nového koření, překrojenou cibuli a 2 stroužky česneku.
  2. K tomuto základu přidám kus kvalitního uzeného masa. Jelikož tam tento druh masa dávám spíše pro chuť, nepřeháním to s množstvím. Na mírném plameni nechám táhnout v papiňáku klidně 2 hodiny.
  3. Vývar pak sliju, přecedím přes jemné sítko a uvařím v něm na kostičky pokrájenou mrkev a petržel. Zelenina takto zůstane krásně pevná. Nechávám ji ve vývaru vařit asi 20 minut.
  4. Mezitím si v hlubší misce umíchám těsto na noky. Konzistenci těsta ladím jako vždy podle oka. Pokud by těsto bylo příliš hutné, noky mohou být tuhé, když by bylo řídké, mohou se noky rozpadat a nadělat ve vývaru zbytečný “nepořádek”. Větší noky lze vyrobit tak, že těsto nabírám lžičkou a vkládám do vroucí polévky, menší noky lze propasírovat přes děrované sítko na halušky. Druhá varianta je rychlejší. Noky stačí zavařit pár minut a je hotovo.
  5. Na závěr do polévky vložím nakrájené maso a hrst nasekané petrželky nebo pažitky.

Výborná a sytá 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...