Jeden z nejsnadnějších a nejzdravějších způsobů, jak do sebe dostat dostatečnou porci zeleniny jsou krémové zeleninové polévky. Jejich příprava je rychlá, úplně snadná a jídelníček obohatíme nejen o tolik potřebnou vlákninu, ale především o antioxidanty. Jak to ale udělat, aby to nebylo pořád to samé dokola?
Skořo hřích by bylo dělat krémovou zeleninovou polévku "co je zrovna po ruce" a ono z toho stejně pokaždé něco vyleze. Samozřejmě, že vyleze a bude to třeba i dobré, neochuzujme se ale o tu možnost zažít díky zelenině pokaždé jinou chuť a barvu na talíři. Jíme přece i očima!
Tak třeba jedna z mých oblíbených kombinací na krémovou polévku je brokolice a mrkev. Jste ale inteligentní, takže si bleskovou vizualizací dokážete představit výslednou barvu.... Prostě nenadchne. Co tedy s tím?
Řešení je jednoduché! Můžete použít zvlášť buď brokolici a pak zase mrkev a pokaždé docílíte nádherně sytě barevné a zářivé polévky.
Ještě lepším řešením však je zapojit další druh zeleniny nebo jiné ingredience, aby byl výsledek z nutričního pohledu pestřejší.
Existuje tolik druhů zeleniny, že je zbytečné zahlcovat vás nekonečnými kombinacemi. Princip je jasný, takže jen pár příkladů.
- Nádherně sytě zelená barva vznikne z kombinace brokolice a pórku
- Sytě oranžová barva zase z batátů a červené čočky
- Svetle oranžová z dýně a červené čočky
- Zářivě červená barva jak jinak než z rajčat a paprik.
- Světlounká zelená během chvíle z medvědího česneku, bylinek zjemněná smetanou.
- Žlutou máte raz dva z květáku a celeru ochucené kari kořením.
- Růžovou zase z červené řepy, mrkve zjemněné trochou čerstvého sýra.
Jakoukoliv krémovou zeleninovou polévku pak můžete na talíři dozdobit:
- čerstvými nasekanými bylinkami
- pokapat aromatickými oleji lisovanými za studena. Já si vyloženě ujíždím na hodně výrazných. Třeba do mrkvovo - dýňové polévky si na talíř nakapu tento olej, který zároveň udělá umělecký efekt :)
- posypat opraženými dýňovými (nebo jinými)semínky
- obohatit lžící uvařené obiloviny (quinoa, bulgur, kuskus)
- vložit do talíře rychlé domácí knedlíčky
- pro doplnění bílkovin kuličkami cizrny nebo na kostičky opečeného tofu či vaječné bílkoviny Šmakouna.
- křupavými chlebovými krutonky, které můžete opéct v troubě a udělat je buď sýrové nebo česnekové.
Ke úžasnému výsledku není potřeba celý seznam ingrediencí. V jednoduchosti je půvab, barvy i zdraví ...
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.