Pro mnoho lidí je normální jít, koupit krabici s nápisem halušky, směs zalít vodou a těsto je hotovo. Chuť ale nikdy nebude taková, jako když se halušky připraví doma. Jsou k tomu potřeba jen 2 ingredience. Mouka a brambory.
Podívejte se na recept na klasické halušky, kde máte i popsáno, jaký poměr mouky a brambor je zapotřebí.
Na 4 porce potřebujete
- 500 g moučnatých brambor (Typ C)
- cca 330 g mouky (půl jemně mletá špaldová, půl klasická hrubá)
Postup
- Brambory nastrouhám na nejjemnejším struhadle (nebo nastrouhám na hrubo a pak rozmělním v mixéru)
- Z brambor sliju přebytečnou vodu do hrnku a nechám ji chvíli stát. Po chvíli se na dně hrnku usadí škrob. Vodu sliju stranou a škrob vrátím k bramborové směsi.
- Teď už jen přidám správné množství mouky. Vždy záleží na druhu mouky a bramborách. Těsto má správnou konzistenci, když je dostatečně tuhé a přes sítko na halušky je třeba ho propasírovat.
- Halušky tedy protlačuji přes speciální sítko na halušky do vroucí osolené vody a když vyplavou na povrch, jsou hotové. Halušky buď rovnou sliju nebo sbírám děrovanou naběračkou.
Halušky nemusíme jíst jen z bryndzou a slaninou nebo s dušeným zelím. Hosí se i jako příloha k omáčkám. Třeba k tomuto smetanovému kuřeti na paprice
Výhodou těchto halušek je, že jsou pevné na skus. Dají se tedy pohodlně míchat s čím vás napadne, aniž by z toho vzniklo cokoliv nevzhledného.
Tak s čím si je dáte vy? :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.