Pro mnoho lidí je normální jít, koupit krabici s nápisem halušky, směs zalít vodou a těsto je hotovo. Chuť ale nikdy nebude taková, jako když se halušky připraví doma. Jsou k tomu potřeba jen 2 ingredience. Mouka a brambory.
Podívejte se na recept na [klasické halušky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zarucene-prave-slovenske-halusky-s-bryndzou-presny-navod-i-s-vychytavkami “klasické halušky”), kde máte i popsáno, jaký poměr mouky a brambor je zapotřebí.
Na 4 porce potřebujete
500 g moučnatých brambor (Typ C)
cca 330 g mouky (půl jemně mletá špaldová, půl klasická hrubá)
Postup
Brambory nastrouhám na nejjemnejším struhadle (nebo nastrouhám na hrubo a pak rozmělním v mixéru)
Z brambor sliju přebytečnou vodu do hrnku a nechám ji chvíli stát. Po chvíli se na dně hrnku usadí škrob. Vodu sliju stranou a škrob vrátím k bramborové směsi.
Teď už jen přidám správné množství mouky. Vždy záleží na druhu mouky a bramborách. Těsto má správnou konzistenci, když je dostatečně tuhé a přes sítko na halušky je třeba ho propasírovat.
Halušky tedy protlačuji přes speciální sítko na halušky do vroucí osolené vody a když vyplavou na povrch, jsou hotové. Halušky buď rovnou sliju nebo sbírám děrovanou naběračkou.
> Halušky nemusíme jíst jen z bryndzou a slaninou nebo s dušeným zelím. Hosí se i jako příloha k omáčkám. Třeba k tomuto smetanovému kuřeti na paprice
Výhodou těchto halušek je, že jsou pevné na skus. Dají se tedy pohodlně míchat s čím vás napadne, aniž by z toho vzniklo cokoliv nevzhledného.