Říkala jsem si, jakou mouku vzít do parády a popsat "co s ní" po článku o pohankové mouce v praxi. Každá mouka je jinak zajímavá a stojí zato vědět o ní více. Položila jsem si otázku:"Kterou mouku jsem teď poslední dobou měla pořád vytaženou na lince a sypala ji, podle níže uvedených PRAVIDEL, kam jen to šlo? No jáhlovou! 🙂 Tak jdeme na ni a opět to vezmeme pěkně od začátku.
V článku se dozvíte:
- Jaké jsou benefity jáhlové mouky a proč ji vlastně používat?
- Jak jáhlovou mouku kombinovat s ostatními moukami?
- K čemu se jáhlová mouka nejlépe hodí a jak ji chytře zakomponovat do běžných receptů?
- Konkrétní tipy na vyzkoušené recepty
Z čeho se vyrábí jáhlová mouka?
Jáhlová mouka se vyrábí semletím jáhel. Jako jáhly nazýváme vyloupaná semena prosa setého. Jedná se o přirozeně bezlepkovou obilovinu, kterou v kuchyni můžeme používat ve své původní přirozené podobě kuliček nebo také v podobě vloček či mouky. Celé jáhly se hodí např. na jídla typu rizoto, vločky na snídaňové kaše, mouka na vaření, pečení a zahušťování.
Proč jáhlovou mouku používat? Jaké jsou benefity?
Udělat v šuplíku trvalé místo jáhlové mouce stojí zato. Díky své jemné chuti snadno zapadne do polévek, omáček či lívanečků. Nikdo ani nepozná, že jsou jáhly na scéně. V repertoáru by ji měli mít jak "bezlepkáři", tak lidé, kteří chtějí ve svých oblíbených receptech snížit množství bílé pšeničné mouky. Proč?
- Jáhlová mouka je dobře stravitelná, což ocení osoby s citlivým trávením
- Pro svou jemnou chuť a nenápadné aroma má široké využití. Je perfektní na zahušťování omáček
- Má vysoký obsah vlákniny a tím pádem pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
- Obsahuje cenné minerální látky
- Je jednou z alternativ pšeničné mouky pro celiaky či lidi preferující stravování bez lepku či se sníženým množstvím lepku
- Funguje ve sladkých i slaných receptech. Je univerzální.
- Díky svým vlastnostem pomáhá vybudovat "strukturu" těsta
- Doporučuje se v "terapeutickém" jídelníčku
Zásadní principy používání jáhlové mouky
Jáhlová mouka má jemnou chuť i světlou barvu, takže se hodí do receptů, u kterých je cílem moukou neovlivňovat výslednou chuť. Např. při zahušťování smetanové paprikové nebo tradiční koprové omáčky. Při pečení ji můžete částečně využít jak do tmavých, tak světlých těst. Zapadne v citronové bábovce či tvarožníku. Jáhlovou mouku používejte vždy jen částečně, výjimku tvoří zahušťování. Při zahušťování polévek, omáček či různých karbanátků lze použít 100 % jáhlové mouky.
Při pečení doporučuji nahradit běžnou mouku max. z 30 % moukou jáhlovou, nebo ji použít jako součást bezlepkového mixu společně s dalšími moukami
Dobře se kombinuje např. s moukou čirokovou, kukuřičnou či rýžovou. Pokud nepotřebujete bezlepkovou recepturu, začněte s nahrazením klasické pšeničné mouky z 30%.
Konkrétní tipy na osvědčená jídla s jáhlovou moukou
- Můžete ji použít do známé "strouhané" polévkové zavářky
- Perfektně se hodí do lívancových těst. Doporučuji tyto KEFÍROVÉ LÍVANCE BEZ KYNUTÍ
- Hodí se na přípravu domácích noků
- Je výborná v těstech na domácí tortilly či indické "chapati"
- Skvěle zahustí toto KRŮTÍ MASO VE SMETANOVÉ PAPRIKOVÉ OMÁČCE
- Zajistí skvělou konzistenci těsta v PALAČINKÁCH Z OVESNÝCH VLOČEK
- Jednoduše s ní dohustíte zeleninové polévky. Za vyzkoušení stojí tato snadná KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
Shrnutí a doporučení na závěr
V rámci pestrosti jídelníčku doporučuji mít doma po ruce jáhlovou mouku a prostřídávat ji např. s moukou rýžovou, pohankovou, kukuřičnou či cizrnovou. Tyto bezlepkové mouky můžete více prostudovat na stránkách Labety TADY. Zatímco se pohanková mouka hodí spíše do tmavších těst a hodně voňavých receptů jako je bramboračka, čočková či kroupová polévka s uzeným, jáhlovou mouku využijeme spíše v receptech, u kterých chceme zachovat jemnou chuť a světlou barvu.
Jáhlová mouka je snadný a vděčný způsob, jak do jídelníčku dostat zase více rozmanitosti a dát svému vaření a pečení "něco navíc".🙂
Kamila
Kamila Metzová
Lektorka zdravého životního stylu
Specialistka na zdravé stravování
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.