Rychle / jednoduše / zdravě

Jáhlová mouka v praxi - Jak ji správně používat + tipy na vyzkoušené recepty

Praktický článek, který je rychlým průvodcem na téma "Jak v praxi správně používat jáhlovou mouku". Jáhlová mouka má všestranné využití a je perfektním pomocníkem moderní kuchyně. Díky své jemné chuti a světlé barvě perfektně zapadne do palačinek či klasických českých omáček. Inspirujte se konkrétními tipy a recepty.
Jak používat jáhlovou mouku

Říkala jsem si, jakou mouku vzít do parády a popsat "co s ní" po článku o pohankové mouce v praxi. Každá mouka je jinak zajímavá a stojí zato vědět o ní více. Položila jsem si otázku:"Kterou mouku jsem teď poslední dobou měla pořád vytaženou na lince a sypala ji, podle níže uvedených PRAVIDEL, kam jen to šlo? No jáhlovou! 🙂 Tak jdeme na ni a opět to vezmeme pěkně od začátku.

V článku se dozvíte:

  1. Jaké jsou benefity jáhlové mouky a proč ji vlastně používat?
  2. Jak jáhlovou mouku kombinovat s ostatními moukami?
  3. K čemu se jáhlová mouka nejlépe hodí a jak ji chytře zakomponovat do běžných receptů?
  4. Konkrétní tipy na vyzkoušené recepty

Z čeho se vyrábí jáhlová mouka?


Jáhlová mouka se vyrábí semletím jáhel. Jako jáhly nazýváme vyloupaná semena prosa setého. Jedná se o přirozeně bezlepkovou obilovinu, kterou v kuchyni můžeme používat ve své původní přirozené podobě kuliček nebo také v podobě vloček či mouky. Celé jáhly se hodí např. na jídla typu rizoto, vločky na snídaňové kaše, mouka na vaření, pečení a zahušťování.

Proč jáhlovou mouku používat? Jaké jsou benefity?


Udělat v šuplíku trvalé místo jáhlové mouce stojí zato. Díky své jemné chuti snadno zapadne do polévek, omáček či lívanečků. Nikdo ani nepozná, že jsou jáhly na scéně. V repertoáru by ji měli mít jak "bezlepkáři", tak lidé, kteří chtějí ve svých oblíbených receptech snížit množství bílé pšeničné mouky. Proč?

  • Jáhlová mouka je dobře stravitelná, což ocení osoby s citlivým trávením
  • Pro svou jemnou chuť a nenápadné aroma má široké využití. Je perfektní na zahušťování omáček
  • Má vysoký obsah vlákniny a tím pádem pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
  • Obsahuje cenné minerální látky
  • Je jednou z alternativ pšeničné mouky pro celiaky či lidi preferující stravování bez lepku či se sníženým množstvím lepku
  • Funguje ve sladkých i slaných receptech. Je univerzální.
  • Díky svým vlastnostem pomáhá vybudovat "strukturu" těsta
  • Doporučuje se v "terapeutickém" jídelníčku

Zásadní principy používání jáhlové mouky


Jáhlová mouka má jemnou chuť i světlou barvu, takže se hodí do receptů, u kterých je cílem moukou neovlivňovat výslednou chuť. Např. při zahušťování smetanové paprikové nebo tradiční koprové omáčky. Při pečení ji můžete částečně využít jak do tmavých, tak světlých těst. Zapadne v citronové bábovce či tvarožníku. Jáhlovou mouku používejte vždy jen částečně, výjimku tvoří zahušťování. Při zahušťování polévek, omáček či různých karbanátků lze použít 100 % jáhlové mouky.

Při pečení doporučuji nahradit běžnou mouku max. z 30 % moukou jáhlovou, nebo ji použít jako součást bezlepkového mixu společně s dalšími moukami

Dobře se kombinuje např. s moukou čirokovou, kukuřičnou či rýžovou. Pokud nepotřebujete bezlepkovou recepturu, začněte s nahrazením klasické pšeničné mouky z 30%.

Konkrétní tipy na osvědčená jídla s jáhlovou moukou


- Můžete ji použít do známé "strouhané" polévkové zavářky
- Perfektně se hodí do lívancových těst. Doporučuji tyto KEFÍROVÉ LÍVANCE BEZ KYNUTÍ
- Hodí se na přípravu domácích noků
- Je výborná v těstech na domácí tortilly či indické "chapati"
- Skvěle zahustí toto KRŮTÍ MASO VE SMETANOVÉ PAPRIKOVÉ OMÁČCE
- Zajistí skvělou konzistenci těsta v PALAČINKÁCH Z OVESNÝCH VLOČEK
- Jednoduše s ní dohustíte zeleninové polévky. Za vyzkoušení stojí tato snadná KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Shrnutí a doporučení na závěr


V rámci pestrosti jídelníčku doporučuji mít doma po ruce jáhlovou mouku a prostřídávat ji např. s moukou rýžovou, pohankovou, kukuřičnou či cizrnovou. Tyto bezlepkové mouky můžete více prostudovat na stránkách Labety TADY. Zatímco se pohanková mouka hodí spíše do tmavších těst a hodně voňavých receptů jako je bramboračka, čočková či kroupová polévka s uzeným, jáhlovou mouku využijeme spíše v receptech, u kterých chceme zachovat jemnou chuť a světlou barvu.

Jáhlová mouka je snadný a vděčný způsob, jak do jídelníčku dostat zase více rozmanitosti a dát svému vaření a pečení "něco navíc".🙂

Kamila

Kamila Metzová
Lektorka zdravého životního stylu
Specialistka na zdravé stravování

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jáhlová mouka recepty
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?