Také nemáte rádi, když listový špenát na talíři začne pouštět vodu a s přibývajícími minutami mění svoji podobu? Postup přípravy tohoto špenátu mi vyhovuje svojí jednoduchostí a jistým výsledkem. Nepotřebuji žádnou mouku, vejce, nemusím stát u plotny a míchat.
Když nemám po ruce tradiční smetanu, použiju rostlinnou. Čím více procent tuku má, tím lépe. Hodí se sojová, ovesná, mandlová. Kokosovou nedoporučuji pro její specifickou výraznou chuť.
Ingredience
- Mražený listový špenát - neochucený, dala jsem 2x balení á 450 g
- 100 ml tučnější 33% smetany - můžete vyzkoušet i rostlinnou
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Může být i zeleninové koření, např. Vegoš
Postup
Mražené "granule" listového špenátu dám do menšího hrnce a nechám na mírném stupni pod pokličkou povolit.
Když jsou listy rozmražené, dám pokličku pryč a špenát ochutím solí, pepřem a česnekem. Žádné podlévání! Naopak je třeba se vody ze špenátu zbavit. Teď ho tedy nechám jen mírně vařit, dokud se voda neodpaří.
Když už není v hrnci žádná voda a špenát by se mohl přichytávat, vliju k němu smetanu. Opět nechám několik minut bez pokličky "redukovat". Výsledkem by měl být krémový špenát, který není třeba dohušťovat. Ještě lepšíh výsledku dosáhnu, když spolu se smetanou přidám 2 lžičky "Vegoše". Hotovo!
Takto připravený špenát se hodí jako tradiční příloha k bramborám, bramborovým knedlíkům, ale také jako součást pestrých "vege" talířů.
TIP č. 1
Pokud máte více času a chcete špenátu dodat více struktury a chuti, použijte do základu cibuli. Jako první nakrájejte cibuli na drobno a nechte ji pozvolna zesklovatět. Pak přidejte mražený špenát a postupujte stejně jak je uvedeno v receptu.
TIP č. 2
Pro "bezpracné" ochucení a lehké dohuštění špenátu je perfektní Davídkovo směs Vegoš. Vegoš byl vymyšlen pro vegetariánské recepty a náramně si rozumí se zeleninou. Já jsem jeho uplatnění našla hlavně při přípravě špenátu a také cuketových, brokolicových a květákových placiček.
☝️Jako další špenátový recept doporučuji vyzkoušet tyto Špenátové palačinky s čerstvým sýrem a uzeným lososem.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.