Recept

Smetanový listový špenát – osvědčená úprava, z mraženého listového špenátu

Jednoduchý, snadný a rychlý postup úpravy mraženého listového špenátu + tip na dochucení. Akorát hustý, krémový. Hodí se jako tradiční příloha nebo jako součást moderních "vege" talířů.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Také nemáte rádi, když listový špenát na talíři začne pouštět vodu a s přibývajícími minutami mění svoji podobu? Postup přípravy tohoto špenátu mi vyhovuje svojí jednoduchostí a jistým výsledkem. Nepotřebuji žádnou mouku, vejce, nemusím stát u plotny a míchat.

Když nemám po ruce tradiční smetanu, použiju rostlinnou. Čím více procent tuku má, tím lépe. Hodí se sojová, ovesná, mandlová. Kokosovou nedoporučuji pro její specifickou výraznou chuť.

 Ingredience

  • Mražený listový špenát – neochucený, dala jsem 2x balení á 450 g
  • 100 ml tučnější 33% smetany – můžete vyzkoušet i rostlinnou
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Může být i zeleninové koření, např. Vegoš

 Postup

  1. Mražené “granule” listového špenátu dám do menšího hrnce a nechám na mírném stupni pod pokličkou povolit.

  2. Když jsou listy rozmražené, dám pokličku pryč a špenát ochutím solí, pepřem a česnekem. Žádné podlévání! Naopak je třeba se vody ze špenátu zbavit. Teď ho tedy nechám jen mírně vařit, dokud se voda neodpaří.

  3. Když už není v hrnci žádná voda a špenát by se mohl přichytávat, vliju k němu smetanu. Opět nechám několik minut bez pokličky “redukovat”. Výsledkem by měl být krémový špenát, který není třeba dohušťovat. Ještě lepšíh výsledku dosáhnu, když spolu se smetanou přidám 2 lžičky “Vegoše”. Hotovo!

Takto připravený špenát se hodí jako tradiční příloha k bramborám, bramborovým knedlíkům, ale také jako součást pestrých “vege” talířů.

TIP č. 1

Pokud máte více času a chcete špenátu dodat více struktury a chuti, použijte do základu cibuli. Jako první nakrájejte cibuli na drobno a nechte ji pozvolna zesklovatět. Pak přidejte mražený špenát a postupujte stejně jak je uvedeno v receptu.

 TIP č. 2

Pro “bezpracné” ochucení a lehké dohuštění špenátu je perfektní Davídkovo směs Vegoš. Vegoš byl vymyšlen pro vegetariánské recepty a náramně si rozumí se zeleninou. Já jsem jeho uplatnění našla hlavně při přípravě špenátu a také cuketových, brokolicových a květákových placiček.

> ☝️Jako další špenátový recept doporučuji vyzkoušet tyto Špenátové palačinky s čerstvým sýrem a uzeným lososem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...