Drobenka je zcela jednoduchá věc, pro někoho, kdo tolik nepeče, to ale tak být nemusí. Proto jsem se rozhodla napsat tento článek, který může pomoci těm, kteří si drobenkového koláče užívali od maminky či babičky, ale sami se do něj ještě nepustili.
Některé koláče se bez drobenky neobejdou. Každý má však na drobenku svůj ozkoušený postup. Většina se ale shodne, že není zapotřebí vůbec nic vážit. Ne každý má ale s kynutými či nekynutými koláči s drobenkou zkušenost, proto je dobré mít pro začátek na drobenku recept. Někdo preferuje hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou mouku. Zpravidla, podle našich babiček, se má drobenka dělat z polohrubé mouky. Cukr se používá krupicový (ne ten hrubý krystal) Co se týče váhových poměrů surovin, tam už se receptury liší.
Babičky říkávaly:“ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“.
Další rada (asi babiček z jiného gangu) zněla:“Mouky tolik, kolik váží dohromady máslo a cukr“.
Co si tedy vybrat? Je to jednoduché. Drobenku udělejte takovou, aby co nejlépe korespondovala s typem koláče. Pokud drobenkou sypete na koláči ovoce, které je šťavnaté, udělejte drobenku o něco sušší, tedy s menším obsahem tuku (80g másla, 80g cukru, 140g polohrubé mouky). Pokud drobenku budete dávat např. na povidlový koláč, udělejte ji zase naopak o něco mazlavější (80g másla, 80g cukru, 100g polohrubé mouky)
Přinejhorším vám vlastní zkušenost ukáže, jak na to :-) Když jsem drobenku dělala poprvé, dala jsem větší množství mouky, krásně se drobila a na koláč se sypala jedna radost. Po upečení ale byla více křupavá, než by měla, bylo tam zkrátka moc té mouky.
Smíchejte máslo, cukr a postupně přidávejte mouku. Drobenka je hotová, když bude mít požadovanou konzistenci (sušší nebo mastnější dle typu koláče) a bude se hezky drobit mezi prsty.
Drobenka nemusí být jen z másla, cukru krupice a bílé mouky. Můžete ji udělat s jemným třtinovým cukrem a jemně mletou celozrnnou moukou. Dále můžete drobenku různě ochucovat – strouhaným kokosem, mletými ořechy. Výtečné chuti docílíte přidáním skořicového cukru nebo trošky samotné skořice. Ovonět ji můžete také rumem.
Drobenku můžete vyzkoušet třeba na tomto koláči.
Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.