Bulgur se řadí mezi zdravé produkty z obilovin. Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je díky této úpravě nutričně bohatá. Bulgur lze použít všude tam, kde rýži. Mně naposledy posloužil jako příloha ke kuřeti na paprice. Můžete jím dále nastavovat různé karbanátky, pomazánky,zapékat ho ... Oproti bílé rýži má více vitaminů, minerálů a nižší glykemický index.
Budete potřebovat
- Bulgur
- Zeleninovou směs (z čerstvé zeleniny, v zimě může být mražená směs). V receptu je mrkev, kapusta, květák, špenát
- Olej (Olivový, řepkový,kokosový ...)
- Tempeh (nasekaný v robotu na drť, může být i uzené tofu)
- Na ochucení - trocha soli, bylinek apod.
Postup
- Bulgur si připravte podle návodu na obalu. Zpravidla se dělá tak, že se bulgur zalije vodou v poměru 1:2, přivede se k varu, odstaví se a nechá v teple 20 minut dojít.
- Vybranou zeleninu si na jemno nasekejte nožem nebo v robotu a pak krátce orestujte na oleji. V případě potřeby podlijte trochou vody a poduste. Zelenina by měla zůstat trochu pevná.
- Jídlo by se již takto dalo jíst samotné, já jsem ho ještě vylepšila o bohatý zdroj bílkovin - tempeh. Aby ladil dohromady s bulgurem a malými kousky zeleniny, posekala jsem si ho v robotu na drť.
- Pak už jen vše smíchejte dohromady.
Bulgur se připraví v peřinách, zeleninu máte podušenou za pár minut, tempeh je hotový výrobek, který stačí nakrájet. Takže vás nečeká žádné dlouhé tančení v kuchyni :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.