Koprovou omáčku už jsem dělala tolikrát! Doma chutnala, a tak byla příležitost testovat i její různé verze.
Rukama mi tedy prošla koprovka s rostlinnou smetanou, koprovka zcela bez mouky zahuštěná jen zeleninou, tradiční koprovka, ale také různé netradiční varianty s alternativními moukami.
Zde je potřeba projít vlastní zkušeností. Zatímco u některých mouk lze zahuštění odhadnout hned při uvaření, některé mouky mají tendence později zatuhnout. To z koprovky může vytvořit hroudu, ve které stojí lžíce. A o to nikdo nestojí.
Ať už dělám koprovku tak nebo tak, vždy se snažím, aby byla smetanová a příjemně krémová.
Níže je přesná receptura na omáčku, kterou jsem dělala pro dceru do školy na oběd. Tato varianta je extra smetanová a bezlepková. Dětem takto chutná nejvíc.
Obvykle ke koprové omáčce uvařím vejce na tvrdo a malé brambory na loupačku. Teď jsem pro změnu zkusila šťouchané brambory. Inspirovala jsem se u staročeského receptu, kdy se koprová omáčka servírovala s plátkem hovězího a bramborami rozšťouchanými s cibulkou a uvařenou pohankou. 🙂
V tomto receptu chci vyzdvihnout 1 ingredienci - RÝŽOVOU MOUKU. Rýžovou mouku lze koupit ve formě hladké mouky, polohrubé, ale i ve formě krupice. Omáčku zahušťuji hladkou rýžovou moukou. Hlavní důvod je její světlá barva a neutrální chuť. Obojí hraje do karet "obvyklé" chuti.🙂
Ingredience
- 100 g másla
- 40 g hladké rýžové mouky
- 500 ml vývaru
- 4 až 6 lžic nakládaného kopru (prodává se ve skleničce ve sladkokyselém nálevu)
- 2 kelímky smetany (použila jsem 15% smetanu)
- Na dochucení asi lžíci cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu
- Rýžový ocet (nebo jiný) pokud chcete chuť více do kysela
- Jako příloha malé vařené brambory ve slupce nebo šťouchané brambory
Postup
- Ve středním hrnci na mírném stupni rozpustím máslo. Zasypu rýžovou mouku a pár minut míchám, až se udělá jíška. Hrnec chvíli odstavím, aby jíška zchladla.
- Hrnec vrátím na plotnu a přiliju část vývaru. Promíchám a doliju zbytek vývaru. Rozmíchám. Nechám několik minut provařit. Přidám nakládaný kopr, lžíci oslazovadla, případně ještě trochu octa a krátce provařím.
- Až nakonec přiliju smetanu. Opět krátce provařím na mírném stupni a doladím konzistenci a chuť.
- Na talíř dám kopeček šťouchaných brambor, jedno až dvě překrojené vejce a zaliju omáčkou. Hotovo!
☝️A co se zbylým koprem ve skleničce? Doporučuji vyzkoušet také tuto babiččinu hustou kulajdu.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.