Ty nejjednodušší věci jsou většinou nejzdravější a také nejlépe chutnají.
Kdo říká, že bychom si měli na pečivo nakládat všechny ty příšerné uzeniny, nekvalitní sýry, paštiky a nezdravé kupované pomazánky. Někdy je zapotřebí oprostit se od těchto produktů, odlehčit trávicímu traktu a dát si na chleba s máslem jen obyčejné rajče nebo ho posypat řeřichou. Řeřicha ve vaničce na obrázku takto vyrostla ze semínka za 3 dny a její pěstování je zcela nenáročné. Zvládnou to i ti, kteří dokážou zahubit i kaktus a ideálním adeptem na domácí zeleň je umělohmotná kytka z Ikey.
Jaké má řeřicha výhody?
Je velice zdravá, nenáročná na pěstování, má vyjímečnou chuť a můžete si ji doma vypěstovat kdykoliv během roku, což oceníte především v zimě, kdy je zapotřebí dodávat tělu vitaminy a minerály přirozenou cestou. Je skvělým zdrojem vitaminu C, což se hodí právě v zimě, v čase s omezenými čerstvými zdroji tohoto vitaminu.
Řeřicha a její účinky na zdraví
Řeřicha posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Je tedy vhodné ji pravidelně konzumovat, pokud trpíme častými záněty močového měchýře nebo ledvin. Jejich léčivých účinků lze využít také v případě nachlazení a nemocí dýchacích cest. Pomáhá léčit kašel a stimuluje náš imunitní systém v boji proti původci nákazy. Má pozitivní vliv na naše trávení, jelikož podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater.
Budete potřebovat
- Vatu
- Plastovou vaničku, mělkou misku nebo tácek (pokud chcete mít řeřichu jako ozdobu, můžete sehnat i různé ozdobné keramické tácky)
- Semínka řeřichy (v supermarketech, zahradnictvích či zahradních centrech hobbymarketů)
- Igelitový pytlík
- Vodu
Postup
- Do nádobky rozprostřete vatu a nalejete na ni čistou vodu tak, aby vata byla dostatečně vlhká, ale ve vodě neplavala.
- Pak na vatu nasypte semínka řeřichy.
- Nádobu dejte do temna na cca 2 dny, již druhý den uvidíte, jak semínka začínají klíčit. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt igelitovým pytlíkem. Dbejte na to, aby vata byla stále vlhká.
- Následně řeřichu umístěte nejlépe na okno na světlé místo, kde během pár dní krásně povyroste a zezelená.
- Sklízejte ji nůžkami a rovnou konzumujte.
Jak řeřichu využít v kuchyni
Řeřicha má velice specifickou vůni i chuť, která je lehce štiplavá. Využít ji můžete jako zelené koření na mnoho způsobů. Můžete si ji nasypat na pečivo, přidávat ji do zeleninových salátů, posypat s ní jakoukoliv polévku, rizoto či ji zamíchat do pomazánek. Řeřicha může obohatit každé jídlo o cenné látky. Důležité je myslet na to, že nejvíce hodnotných látek si řeřicha zachová při použití za studena a že je zapotřebí ji konzumovat pravidelně.
TIP
Řeřicha nemusí pro svou lehce štiplavou chuť chutnat dětem. Zkuste ji zakamuflovat do domácí pomazánky. Stačí ji na jemno nasekat a zamíchat do trochy žervé nebo lučiny a zdravou pomazánku s vitaminy máte na světě.
Kupte si dobré máslo, namažte ho na chleba a posypejte doma vypěstovanou řeřichou. Uděláte hodně pro své zdraví a ještě ušetříte :-)
Ať vám hezky vyroste!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.