12.12.2021 Kamila Metzová
Rychlá a na přípravu snadná polévka bez mouky, která je voňavá po pórku a bohatá na vlákninu díky batátům. Smetana ji zjemní a sýr lehce zahustí.
Při přípravě této polévky jsem vycházela z receptu na pórkovou smetanovou polévku se sýrem, do které dávám brambory.
Teď bylo mým cílem zapojit batáty. Batáty jsou výživnější, mají více vlákniny i biologicky aktivních látek. Jejich sladší chuť je v polévce příjemně vyvážená pórkem a výrazným sýrem.🙂
Do polévky je lepší přidat tučnější vyzrálejší sýr, který se perfektně rozpustí a udělá v polévce službu, jakou potřebujeme. Na postupu záleží. Pokud byste do vroucí polévky vhodili 30% eidam, mohl by zgumovatět, případně se v polévce táhnout, což není příjemné. Do odstavené polévky se nejlépe hodí vyzrálejší sýry typu old gouda, cheddar, grana padano atd.
☝️Jak ještě použít pórek? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu .🙂 Ať se vám recepty s pórkem povedou!🙂
<p>Batáty - sladké brambory. I když jsou v syrovém stavu tvrdší než brambory, při vaření či pečení rychle měknou.</p>
<p>Pórek několik minut orestuji/podusím na přepuštěném másle. Musí se hlídat, má tendence se snadno spálit.</p>
<p>Příprava polévky je opravdu rychlá záležitost. Sýr ji jemně zahustí a dodá skvělou chuť. Mňam!</p>