vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Smetanová pórková polévka s batáty a sýrem

12.12.2021 Kamila Metzová

Polévky Bez lepku Bez masa

Rychlá a na přípravu snadná polévka bez mouky, která je voňavá po pórku a bohatá na vlákninu díky batátům. Smetana ji zjemní a sýr lehce zahustí.

Při přípravě této polévky jsem vycházela z receptu na pórkovou smetanovou polévku se sýrem, do které dávám brambory.

Teď bylo mým cílem zapojit batáty. Batáty jsou výživnější, mají více vlákniny i biologicky aktivních látek. Jejich sladší chuť je v polévce příjemně vyvážená pórkem a výrazným sýrem.🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Pórek zbavím vrchní slupky, odkrojím listy a rozkrojím ho podélně na půl a pak rozkrájím na půlkolečka. Batáty oškrábu a rozkrájím tak, aby vznikly menší kostičky.
  2. Do hrnce dám lžíci přepuštěného másla a pozvolna na něm opékám pórek. Po 2 minutách pórek spíše pár minut dusím tak, aby zbytečně nezhnědl.
  3. Pórek zaliju vývarem a přidám kostičky batátů. Trochu osolím, opepřím a vařím do změknutí batátů. Stačí asi 10 minut.
  4. Hrnec odstavím stranou, aby nebublal. Sýr nastrouhám na hrubo a do mísy k němu přiliju smetanu. Promíchám a přidám do polévky. Už nevařím, jen nechám propojit, prohřát, rozpustit. Hotovo!

TIP

Do polévky je lepší přidat tučnější vyzrálejší sýr, který se perfektně rozpustí a udělá v polévce službu, jakou potřebujeme. Na postupu záleží. Pokud byste do vroucí polévky vhodili 30% eidam, mohl by zgumovatět, případně se v polévce táhnout, což není příjemné. Do odstavené polévky se nejlépe hodí vyzrálejší sýry typu old gouda, cheddar, grana padano atd.

☝️Jak ještě použít pórek? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu .🙂 Ať se vám recepty s pórkem povedou!🙂

<p>Batáty - sladké brambory. I když jsou v syrovém stavu tvrdší než brambory, při vaření či pečení rychle měknou.</p>

<p>Pórek několik minut orestuji/podusím na přepuštěném másle. Musí se hlídat, má tendence se snadno spálit.</p>

<p>Příprava polévky je opravdu rychlá záležitost. Sýr ji jemně zahustí a dodá skvělou chuť. Mňam!</p>