vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky

04.06.2021 Kamila Metzová

Polévky Bez masa

Jednoduchá a rychlá polévka s bohatou porcí svěží zeleniny. Domácí sýrové knedlíčky jí dodají sytost a šmrnc. Na talíři vypadá skvěle!

U této polévky není ani tak podstatné to, jestli použijete více či méně mrkve či celeru, nebo se rozhodnete přidat brokolici. Podstatné je, aby se zelenina vařila krátce. Aby zůstala pevná, hezky zářivá. To dodává polévce jedinečný charakter. 🙂

 Ingredience

Sýrové knedlíčky do polévky

Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, mrkev a petržel na proužky. Stonek řapíkatého celeru zbavím škrabkou z vypouklé strany tuhých vláken a nakrájím ho na plátky.
  2. Do hrnce dám trochu olivového oleje nebo másla Ghí, nebo kombinaci. Nechám zesklovatět cibuli, přidám mrkev, petržel, celer a restuji asi 2 minuty. Zelenina musí zůstat hezky fresh a pevná.
  3. Zaliju vývarem nebo vodou s kvalitním bujónem a povařím jen pár minut. Ke konci vsypu hrášek a jen krátce provařím.
  4. Dochutím a doplním o nasekané bylinky.
  5. Domácí sýrové knedlíčky. Smíchám vejce s moukami, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr a na jemno nasekané bylinky. Každé vejce je jinak velké a každá mouka jinak saje tekutiny, proto se přesné množství mouky řídí "situací" v misce. Hmota na knedlíčky musí být dostatečně hutná, jinak by se knedlíčky mohly rozpadnout. Hmotu nabírám lžičkou a tu nořím do vroucí vody. Pracuji rychle, nabírám a vkládám jeden knedlíček za druhým. Každý má trochu jiný tvar.🙂Knedlíčky vařím podle jejich velikosti asi 2 až 4 minuty. Když vyplavou na povrch, ještě je nechám minutu provařit a děrovanou naběračkou vyndám ven.

Do talíře naliju porci polévky a doplním o knedlíčky. Hotovo!

☝️Chcete knedlíčky bez sýra, přesto něčím zajímavé? Vyzkoušejte domácí knedlíčky do polévky s lahůdkovým droždím.

Ať vám polévka chutná!🙂

<p>Mrkev a petržel nakrájím na nudličky. Cibuli na kostičky a řapíkatý celer na proužky.</p>

<p>Zeleninu pár minut restuji na olivovém oleji nebo na másle Ghí. Stačí krátce, nesmí se ani trochu připálit.</p>

<p>Zeleninu povařím ve vývaru max. 5 minut. Hrášek přidám až ke konci. Zelenina musí zůstat pevná, taková fresh.</p>

<p>Těsto na knedlíčky nabírám lžičkou a vkládám je do vroucí vody. Vařím je podle velikosti od 2 do 4 minut.</p>

<p>Domácí knedlíčky a bohatá porce zeleniny v chuťově vyladěném vývaru. Mňam!</p>