31.10.2013 Kamila Metzová
Přijde vám cuketa tak trochu bez chuti a fádní? Vyzkoušejte její kombinaci s bylinkovým máslem a trochou sojové smetany...
Máte doma hodně cuket? Co s nimi pořád vymýšlet? Jednou jsem zaimprovizovala a zkombinovala cukety, bylinkové máslo a sojovou smetanu. Díky bylinkám jsou, jinak celkem fádní, cukety výrazné a díky tomu, že se na pánvi upravují max. 5 minut, máte jídlo do 15 minut na talíři.
Při pokojové teplotě nechte změknout máslo, utřete ho se solí a nasekanými oblíbenými bylinkami – pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem. Pro pikantnější chuť můžete přidat i česnek. Nechte ztuhnout v misce nebo vytvarujte do válečku a uložte do lednice. Pokud nemáte čerstvé bylinky, lze zakoupit mezi kořením jejich sušenou směs na přípravu bylinkového másla.
Slupka cukety obsahuje nejvíce živin, proto když nemusíte, neloupejte ji. Je lepší vybírat menší cukety, které mají slupku tenkou. Vždy je ale zapotřebí ji pořádně omýt. Když máte domácí, není pak co řešit. Z cukety můžete udělat také tuto jemnou cuketovou polévkunebo cuketové placičky
<p>Restovaná cuketa. Pokud není vyloženě velká, kde hrozí tuhá slupka, připravuji ji vždy se slupkou. </p>
<p>Cuketa je orestovaná během pár minut, stačí pak už jen zakápnout sojovou smetanou a jídlo je na světě. </p>