23.11.2021 Kamila Metzová
Bez masa Hlavní jídla Bez lepku
Jak málo stačí k talíři plnému voňavého a krémového risotta v italském duchu. Jednoduchý a jasně daný postup přípravy zajistí, že je risotto vláčné, ale né rozvařené. Kombinace čerstvých rajčat, parmezánu a česneku je vynikající.
Rýži s rajčaty jsem dříve dávala do kombinace při přípravě rýže z trouby, která je zajímavou přílohou v rámci mexické kuchyně.
Z rýže a rajčat ale můžeme velmi snadno vytvořit jednoduché osvědčené jídlo italské kuchyně "Risotto al pomodoro". Aby byl výsledek takový, jaký má být, je třeba dodržet alespoň tato 3 pravidla.
✔️Vhodný typ rýže na risotto (kulatozrnná, arborio).
✔️Postupné přidávání vývaru po naběračkách/hrnkách pokaždé, když se tekutina vstřebá.
✔️Použít vyzrálý tvrdý sýr parmezánového typu. Rozpustí se a vytvoří příjemně krémovou konzistenci. Náhražka v podobě Eidamu či Goudy nefunguje.🙂
☝️Když nemáte nebo nejsou zrovna čerstvá rajčata, ale máte deci bílého vína, doporučuji vyzkoušet krémové risotto s parmezánem.🙂
Ať se vám risotto povede!🙂
<p>Rýži nejdříve krátce orestuji, přidám rajčata a 1 hrnek vývaru. Tekutinu přidávám postupně tak, jak se to běžně dělá u přípravy italského risotta...</p>
<p>Pánev dám pryč z plotny a vmíchám parmezán. Ten se rozpustí a zajistí příjemně krémovou konzistenci a výraznou chuť.</p>
<p>Risotto podávám tradičně v hlubokém talíři. Dozdobím sýrem, bylinkami a olivovým olejem. Na této fotce mi s olivovým olejem trošku ujela ruka.🙂</p>
<p>Tak jednoduché, z pár ingrediencí...Mňam!🙂</p>