22.04.2021 Kamila Metzová
Bezpracná a jednoduchá úprava rajčat, kterou si oblíbíte. Upečené plátky pečených rajčat podle Italů využijete ke snídani k vaječné omeletě, jako ozdobu na slaný koláč quiche nebo do sendvičů.
Tento recept je ukázkou toho, jak malá změna při práci se surovinou zajistí jiný výsledek.
Výhodou této přípravy je, že máte plátky rajčat v troubě během pár minut a už se o nic nestaráte.🙂
Do některých receptů nejsou syrová rajčata ideální, protože se spíše uvaří a pouští vodu. Výsledek je chuťově úplně jiný, když použijete předem upečené plátky rajčat.🙂
Co tedy s pečenými plátky rajčat dál?
Ozdobte kolečky pečených rajčat různé slané koláče se smetanovými náplněmi nebo s kozím sýrem. Tip na dobré křehké těsto najdete u receptu na slaný koláč s uzenou šunkou a brokolicí
Můžete jimi obložit třeba tuto rychlou pizzu z pitta chleba
Skvěle se hodí do zapečených jídel. Těstovinových nebo zeleninových. Co dát vrstvu pečených rajčat do cuketových lasagní?
Hodí se do sendvičů. Třeba do tohoto s grilovaným sýrem a quacamole.
Každému nesedí intenzivní chuť sušených rajčat v omeletách. Ozdobte pečenými rajčaty tuto vaječnou omeletu s ricottou.
Ať si na rajčatech pochutnáte! 🙂
<p>Masitá rajčata nakrájím na asi 5 až 7 mm kolečka.</p>
<p>Kolečka rajčat vyskládám na nepřilnavý plech vytřený olivový, olejem. Pokud plech nemá vhodný povrch, je lepší použít pečicí papír.</p>
<p>Podle plánu, jaký s rajčaty nadále máte, je můžete ochutit buď jen solí, nebo solí a pepřem nebo sušenými bylinkami. Na fotce jsem je posypala 12-ti bylinnou solí</p>
<p>Rajčata po upečení. Plátky chytnou barvu. Doba pečení je podle typu rajčat, tloušťky plátků a trouby. Většinou mi stačí péct je 30 minut.</p>
<p>Plátky upečených rajčat se dají jíst hned tak jako příloha či chuťovka, nebo je použít do dalších receptů. Teplé na vaječnou omeletu, studené do sendviče. Všude nadělají parádu!🙂</p>