vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zdravá pomazánka z červené čočky s vejci

14.08.2013 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky Luštěniny Bez masa Bez lepku

Základem dobré pomazánky nemusí být mléčný výrobek, což je často zvykem. Zkuste tuto luštěninovou a udělejte něco pro své zdraví.

Co na chleba? V obchodech v regálech nalezneme samé sýry, paštiky, salámy. Jsou ale i jiné možnosti. Třeba luštěninové pomazánky. Zkusila jsem si doma jednu jednoduchou podle vlastní fantazie vyrobit a výsledek mne potěšil.

Budete potřebovat

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, přidejte koření. Ať koupíte jakoukoliv červenou čočku, měla by být rozhodně měkká do 15 minut.
  2. Mezitím si uvařte 3 vejce na tvrdo.
  3. Z uvařené čočky slijte vodu a nechte ji vychladnout.
  4. Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku a smíchejte s čočkou.
  5. Dle chuti přidejte pažitku, nasekanou petrželku, řeřichu, zkrátka, co máte. Dochuťte trochou soli.

Podávejte nejlépe s celozrnným chlebem.

Jaké má výhody červená čočka?

Červená čočka je zbavená slupky, tudíž neobsahuje nadýmavé látky. Její obrovskou výhodou je, že se nemusí namáčet a dlouho vařit, jako jiné luštěniny. Po oloupání hnědé slupky má červená čočka výrazné oranžové zabarvení, které se vařením změní na žluté. Červenou čočku můžete použít k zahušťování polévek místo klasické mouky. Luštěniny jsou lidmi ve stravě stále opomíjeny, červenou čočku by měl do jídelníčku zařadit každý, včetně těhotných a kojících maminek i malých dětí.

<p>Červená čočka je po uvaření spíše žlutá. Pokud přepísknete dobu varu, získá kašovitou konzistenci, tak rychle je uvařená ...</p>

<p>Do pomazánky můžete kromě uvařených vejcí zamíchat různé bylinky, cibulovou nať apod. </p>