vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

30.04.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Poctivě upečená červená řepa je lahůdkou sama o sobě. Zkuste ji pak krátce zapéct s atraktivním balkánským sýrem a doplnit opraženými semínky...Nadchne!

Červenou řepu se pro její prospěšné účinky na zdraví rozhodně vyplatí pravidelně zařazovat do jídelníčku. Dříve jsem si však pod červenou řepou představovala ten kyselý kompot ve školní jídelně. V dospělosti jsem se pak naučila řepu připravit tak, abych co nejvíce využila její benefity.

V menším množství lze řepu jíst i syrovou. Buď v podobě carpaccia nebo v podobě vícedruhových zeleninových šťáv.

Tradičně se však řepa, jakožto tvrdá kořenová zelenina, tepelně upravuje. Já řepu ráda využívám na zeleninové polévky typu "boršč", pak ji také celou vařím do měkka a používám do pomazánek, salátů či moučníků. Nejraději ji však peču. Když potřebuji mít řepu rychleji hotovou, rozdělím ji na větší kousky a peču v troubě samotnou nebo s další kořenovou zeleninou.

Její nejchutnější úpravu jsem ale objevila v podobě řepy pečené v alobalu. Zcela "čistá" a bezpracná příprava, jejímž výsledkem je koncentrovaná chuť. Takto pečenou řepu pak nejraději používám do salátů, např. do mého oblíbeného salátu s červenou řepou a vyzrálým kozím sýrem, nebo ji krátce zapeču s fetou či balkánským sýrem.

Ingredience

Postup

  1. Červenou řepu upeču v troubě zabalenou v alobalu. Trvá to asi hodinu a půl.
  2. Hotovou a vychladlou řepu oloupu, nakrájím na kousky a dám do pekáčku. Zakápnu ji olivovým olejem, opepřím, trochu osolím a rozdrobím na ni balkánský sýr. Krátce zapeču na 200 stupňů, stačí 5 minut.
  3. Na talíř rozložím listy salátu ochuceného krémovou zálivkou z citrónu, olivového oleje a medu. Na to položím zapečenou řepu se sýrem a posypu křupavými na sucho opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Výborné! 🙂

<p>Rozkrájená a ochucená červená řepa připravená k pečení</p>

<p>Tuto červenou řepu jsem pekla v alobalu. Na fotce je oloupaná a připravená k nakrájení. Její chuť je intenzivní. Pečení v alobalu je delší, stojí ovšem zato.</p>

<p>Pod řepu ráda dávám nějaké "zelené lůžko". Teď to byl polníček, jindy je to baby špenát či rukola. Listy salátu vždy promíchám s lehkou zálivkou z olivového oleje, citrónu a medu. Malá porce salátu se může hodit také jako předkrm. Lehce rozpečený balkánský sýr na pečené řepě je osvědčená kombinace.👍</p>