Lívanečky z červené řepy - na slano, s čerstvým kozím sýrem
01.09.2020 Kamila Metzová
Snídaně a svačinky
Hlavní jídla
Lívanečky nemusí být jen sladké. S různými druhy čerstvých sýrů či pomazánek skvěle chutnají i ve slané variantě. Červená řepa jim dodá vláčnost a netradiční barvu.👍
Ingredience na 8 lívanečků
- 100 g uvařené červené řepy
- 100 g na jemno pomletých ovesných vloček
- 1 vejce
- 100 ml mléka ( dávám rostlinné + doladit dle potřeby)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Pro slanou variantu lze přidat do těsta špetku soli, pro sladkou např. trochu bio vanilkového cukru nebo lžíci javorového sirupu.
Postup
- Nejdříve si v malém robotu namelu jemné ovesné vločky. Jemné ovesné vločky lze koupit i ve variantě bez lepku.
- Těsto pak připravuji v mixéru. Do mixéru vyklepnu vejce, přidám kousky uvařené a oloupané červené řepy, lžíci oleje a rostlinné mléko. Rozmixuji do hladka. Přisypu vločky, půl lžičky prášku do pečiva a zase rozmixuji. Směs nechám pár minut odstát, aby se vločky dobře nasákly a doladím konzistenci.
- Lžící nabírám hustší těsto a na nepřilnavé pánvi vymazané olejem tvořím lívanečky. Krátce opeču z obou stran a ihned servíruji. Pro slanou variantu je ráda zdobím čerstvým kozím sýrem, olivovým olejem a bylinkami nebo jinou zelení.🙂
☝️Když byste chtěli zkusit extra nadýchané lívance, zkuste kynuté. A nebojte se do nich přidat alternativní mouku. Kynuté lívance s cizrnovou moukou stojí za vyzkoušení 👍
<p>Ze 100 g namletých ovesných vloček a 100 g červené řepy mi vyšlo 8 lívanečků...</p>
<p>Lívanečky jsou výborné na sladko i na slano. Když se je chystám dělat na sladko, těsto osladím třeba 2 lžícemi javorového sirupu.</p>
<p>Verze na slano. Lívanečky s čerstvým kozím sýrem a polníčkem.</p>
<p>Tahle kombinace mě baví! A příště budou na sladko...🙂</p>