vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce

12.07.2021 Kamila Metzová

Chuťovky Bez masa Hlavní jídla

Lilkové rolky naplněné osvědčenou směsí s výrazným sýrem překvapí skvělou chutí! Zapečené v jednoduché rajčatové omáčce získají další šmrnc a šťavnatost. Výborné hlavní jídlo nebo jen chuťovka pro každou příležitost.

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce se mohou na první moment zdát složité. Ve skutečnosti se jedná o snadné a rychle připravené jídlo, které překvapí svojí výraznou chutí.

Plátky lilku lze srolovat s tolika ingrediencemi! Od sýrů, přes masové směsi až po luštěninové pasty. Mě zaujala jedna středomořská verze, kdy se použije výrazný tvrdý sýr, strouhanka, žloutek a olivový olej. Výborné!

Níže uvedené množství je menší, když plánujete rolky pro více lidí, určitě použijte 2 lilky.🙂

Ingredience (6 rolek)

 Postup

  1. Předehřeju si troubu na 200 stupňů a začnu připravovat lilek. Lilek omyju, odkrojím konce a podle jeho velikosti z něj nakrájím cca 6 slabých plátků. Cca 5 mm. Plátky krátce opeču na olivovém oleji na nepřilnavé pánvi z obou stran tak, aby lilek změkl a zezlátl. Během opékání ho ochutím solí nebo troškou vhodného koření na zeleninu.
  2. Smíchám ingredience na směs do lilků. Sýr nastrouhám na jemno a promíchám ho se žloutkem, strouhankou a olivovým olejem tak, aby vznikla kompaktní lepivá hmota.
  3. Opečené plátky lilků potřu rovnoměrně náplní a sroluji.
  4. Do menšího pekáčku nebo zapékací misky vliju pasírovaná rajčata a ochutím je, jak je potřeba. Já jsem omáčku doladila třtinovým cukrem a bylinkami. Dle situace můžete použít jinou"svoji" rajčatovou omáčku. Do omáčky naskládám srolované lilky tak, aby jejich konec byl ve spodu. Lilky by měly jít vidět, nesmí se v omáčce utopit.🙂
  5. Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Lilky se krásně zapečou a omáčka zhoustne. Hotovo!

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce můžete podávat jako hlavní jídlo nebo jako chuťovku s kouskem pečiva.

TIP

Rajčatovou passatu můžete koupit i v ochucených verzích rovnou s česnekem a bazalkou. Já nejraději kupuji pasírovaná rajčata bez příchuti buď ve skle nebo v Tetra Paku. Mohu je pak variabilně použít buď po "italsku" nebo po "česku" třeba do rajské...👍

☝️Jako další chuťovku z trouby můžete zkusit tyto tousty s pestem a mozzarrelou zapečené v troubě.👍

Ať se vám jídlo povede!🙂

<p>Plátky lilku opečené na grilovací pánvi na olivovém oleji.</p>

<p>Každý plátek potřu připravenou směsí. Směsi je možné různě obměňovat a "vyhrát si".🙂</p>

<p>Stačí jednoduše srolovat a zatočit do spodu.</p>

<p>Pokud byste nechtěli lilkové rolky zapékat, stačí je naplnit třeba čerstvým kozím sýrem s bylinkami.</p>

<p>Z 1 lilku jsem udělala 6 plátku, tedy 6 rolek. Zbytky lilku jsem pak použila do pečené zeleniny v troubě...</p>

<p>Do zapékací misky dám pasírovaná rajčata a dochutím dle potřeby. V tomto případě mi stačila jen bazalka, třtinový cukr a sůl.</p>

<p>Do rajčatové omáčky naskládám připravené lilkové rolky tak, aby částečně koukaly ven.</p>

<p>Tady je verze, kdy je rajčatové omáčky o trochu víc a ještě jsem ji dochutila solí "12 bylin".</p>

<p>Peču na 200 stupňů asi 25 minut.</p>

<p>Omáčka během pečení zhoustne, zredukuje se a zintenzivní svoji chuť.</p>

<p>Tolik skvělých výrazných chutí ještě doplním o lístky čerstvé bazalky. Mňam!</p>