17.04.2021 Kamila Metzová
Bez lepku Bez masa Hlavní jídla
Předem orestovaný květák na cibulce zajistí výraznou chuť v tomto zapečeném jídle. Vrstvy batátů, květáku a smetanové sýrové omáčky k sobě sedí. Syté a šťavnaté jídlo plné vlákniny.
Ať už zapékám brambory či batáty s různými druhy zeleniny, osvědčilo se mi ingredience předem tepelně upravit. Nepustí pak vodu a výsledek je více pevný a chuťově výraznější. V mnoha podobných receptech se květák předvaří, já jsem mu však více chuti dodala orestováním na pánvi na cibulce.
Batáty jsem také jen nepředvařila v osolené vodě, ale podusila jsem je v menším množství vývaru tak, aby v nich zůstalo zachováno maximum živin. Získají tak navíc atraktivnější chuť.
Zapékací omáčky různě střídám podle toho, co je cílem jídla a pro kolik lidí ho chystám. Zda chci zapečené batáty s květákem jíst k večeři nebo k obědu. Pro účel večeře volím spíše odlehčenou a méně kalorickou variantu.
Pro více hutnou omáčku s vejci a bez sýra se můžete inspirovat u receptu na zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu
Teď bylo mým cílem nedávat do jídla vejce, proto jsem jen smíchala zakysanou smetanu s hustým jogurtem, nastrouhaným sýrem a dochutila solí, pepřem a olivovým olejem. Když chci přidám i česnek a různé bylinky, někdy kurkumu. Základem je udělat omáčku chuťově výraznou. Skvěle to vyváží jemnou chuť batátů a květáku.
Jídlo můžete připravit najednou v zapékací formě, nebo využít zapékací mističky. Jejich výhodou je, že porce vypadá při servírování úhledně a atraktivně. Každou mističku je pak možné "vyladit" zvlášť podle chuti a potřeb strávníků.🙂
Na zapékací omáčku bez vajec
☝️Tučnější tvrdý sýr také využijete u této výborné francouzské cibulačky se zapečenými sýrovými krutony.🙂
Ať se vám zapečená jídla povedou!🙂
<p>Základní ingredience. Květák, batáty a cibule.</p>
<p>Růžičky květáku omyju a rozsekám v robotu na drobno. Šly by i posekat nožem...</p>
<p>Na oleji nejdříve orestuji cibuli, až chytne trochu barvy, přidám posekaný květák a pár minut společně restuji, až chytne barvu. Ke konci ochutím solí, drceným kmínem, hodila by se i výraznější směs koření nebo sušený česnek.</p>
<p>Krátce předvařené plátky batátů. Batáty jsem spíše podusila v menším množství vody ochucené trochou sypkého bio bujónu. Lehce změknou a chytnou chuť. Stačí 5 až 7 minut dle tloušťky plátků. Musí zůstat pevné. Kontroluji tak, že do nich zajedu nožem.</p>
<p>Na batáty dám vrstvu orestovaného květáku.</p>
<p>Na květák dám vrstvu připravené zapékací omáčky. Na ni opět vrstvu batátů.</p>
<p>Končím vrstvou květáku, omáčky a nahoru dám ještě extra sýr. Toto je Grana Padano.</p>
<p>Peču na 185 stupňů do zezlátnutí. Asi 25 minut.</p>
<p>Po upečení. Jídlo lze zapéct ve větší formě nebo každou porci zvlášť v zapékacích miskách vhodných do trouby.</p>
<p>Ihned po upečení. Plátky batátů zapečené s orestovaným květákem a sýrovou omáčkou. Šťavnaté jídlo plné zeleniny.👍</p>