07.06.2022 Kamila Metzová
Bez masa Hlavní jídla Bez lepku
Karbanátky bez masa a mouky. Základ tvoří kapusta a sýr Gouda. Žádný bordel v kuchyni z trojobalu a žádné stepování u pánve plné oleje. O vše se prakticky postará trouba.
Karbanátky jsou skvělé i studené jako svačinka do krabičky na výlet. Teplé jsou vynikající jako hlavní jídlo s bramborou kaší či šťouchanými bramborami.
Pokud vám nějaká kapusta zbyla, využijte ji do dalších receptů. Hodí se třeba nakrájená na proužky do cizrnové či čočkové polévky. Skvěle zapadne také do "smetanových" zapečených brambor či těstovin.
V mnoha receptech na internetu se při přípravě kapustových karbanátků objevuje zahušťování moukou či strouhankou. Dá se to zvládnout i bez toho. Vždy záleží na tom, jak dobře půjdou v ruce karbanátky vytvarovat. Když je třeba, stačí směs doladit třeba jen lžící cizrnové mouky. Já k doladění chuti a konzistence všemožných placiček a vege karbanátků používám Vegoše. Přirozeně a bez soli jídlo dochutí a doladí. Není to žádná vegeta, je to prostě Vegoš.😀
Inspiraci na tyto karbanátky jsem chytla v restauraci v rámci poledního menu. Byly ovšem klasicky obalené v trojobalu a smažené v oleji. Pokud bych doma neměla čas mít je přes 30 minut v troubě, variantou je opéct je na pánvi. Třeba na troše Ghíčka a pak je položit na papírovou utěrku...
☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto celerové karbanátky se sýrem. Jsou pečené v troubě.👍
<p>Kapustu povařím společně s přepůlenou mrkví do poloměkka a nechám okapat na cedníku.</p>
<p>Kapustu s mrkví posekám na drobno. Udělala jsem to nožem na velkém prkýnku. Pak přidám vejce.</p>
<p>Přidám nastrouhaný tvrdý sýr. Ideální je např. Gouda.</p>
<p>Na závěr je třeba vše dobře dochutit. Do různých placiček, zeleninových burgerů či karbanátků se mi osvědčila směs <a href="https://www.korenioddavidka.cz/eshop/vegos#a_aid=nevim&a_bid=75e3fc7d">Vegoš</a>. 2 stroužky česneku přispějí také k výraznější chuti.</p>
<p>Nejdříve to může vypadat, že hmota nedrží pohromadě. Chce to chvíli počkat a důkladně míchat. Měl by vzniknout lehce lepivý "bochánek".</p>
<p>Lehce naolejovanýma rukama nabírám hrstku hmoty a vytvaruji karbanátek. Takový akorát do ruky.</p>
<p>Do této verze jsem přidala i trošku kurkumy. Hezky to rozzáří kapustu i mrkev. Žádná strouhanka, žádný lepek a stejně to pěkně drží pohromadě.</p>
<p>Plech vyložím pečícím papírem a ten dlaní lehce potřu olejem. Než karbanátky vyskládám jeden vedle druhého, ještě je lehce obalím ve strouhance. Já jsem použila jemnou kukuřičnou strouhanku.</p>
<p>Vyšlo mi jich 13. A jak vidíte, jsou pěkně buclaté. To chceme. Žádná placka.</p>
<p>Peču je na 190 stupňů do zlatova. Asi 35 minut. Tuto várku jsem tam zapomněla o trochu déle, proto jsou "zlatavé" až až.</p>
<p>Vypadají skoro jak osmažené v pánvi. Přitom trouba...</p>
<p>Po upečení. Výborné jsou i samotné. Třeba s nějakým jogurtovým dipem.</p>
<p>Teď jsem je servírovala se šťouchanými bramborami. Ty jsem trochu pokapala máslem Ghí. Skvělé!</p>
<p>Mňam!</p>