vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Francouzské tousty s medovými jablky

05.04.2020 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Kombinace jablek, skořice a medu nikdy neomrzí. Spojte je s tradičními francouzskými tousty a máte zajímavou snídani "jako z filmu".

Když se řeklo "francouzské tousty", vždycky jsem si představila scénu, kdy je to u plotny jak po výbuchu. Pánev plná oleje, vejce tečou dolů po lince, přes oblak moučkového cukru se skoro nedá dýchat, zatímco u stolu strávníci čekají na to, až si budou moci tousty ozdobit čtvrtlitrem sirupu a kopcem šlehačky. 😀

O tom ale naštěstí originální recept vůbec není. 🙂

Nedávno jsem začala vyrábět domácí toustový chleba a napadlo mě tuto známou klasiku udělat. Recepty se různě liší, mrkla jsem tedy na pár videí, jak dělají francouzské tousty šéfkuchaři. Dle nich je základním principem správného receptu jednoduchost, střídmost a kvalita vstupních ingrediencí.

Zásadní pro přípravu je přepuštěné máslo, které jídlu dodá tu správnou chuť a "bezpečné" opékání.

 Ingredience na 2 porce

Na vaječnou směs

Dále

 Postup

  1. Nejdříve připravím medová jablíčka na tousty. Jablko oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kostičky. Ty opeču na přepuštěném másle. Máslo Ghí lze koupit jako hotový výrobek nebo si vyrobit doma. Jablka opékám dle jejich tvrdosti, třeba tak 2 minuty, pak je zakápnu medem a nechám lehce zkaramelizovat.
  2. Vejce rozklepnu do větší mísy. Je potřeba, aby byly trochu řidší, takže je třeba je pořádně prošlehat a zředit troškou mléka. Šéfkuchaři pak vejce jen lehce doladí trochou přírodního cukru a ochutí skořicí. Skořici to chce decentně, méně je více.
  3. Toustový chléb zbavím kůrky a překrojím na trojúhelníky. Kůrku je možné samozřejmě nechat, já jen postupuji podle tradičního návodu. Toustový chléb namočím do vaječné směsi a chvíli počkám, aby nasákl. Ihned opékám z obou stran v pánvi na malém množství přepuštěného másla.
  4. Ihned za čerstva podávám, toustům žádné dlouhé čekání nesvědčí. Na talíři posypu připravenými jablky.

☝️Zajímavým tipem na "neotřelou" a na pohled efektní snídani mohou být také tyto topinky z trouby s pikantními vejci a avokádem. Křupavé a šťavnaté zároveň. 🐭

Žádný přepálený tuk, žádné zbytečné množství cukru. Jen snídaňová klasika ve své jednoduchosti... 🙂

<p>Tradiční ozdobou franzouzských toustů jsou medová jablka. Jablíčko se jen krátce opeče na přepuštěném másle, zakápne troškou medu a nechá zkaramelizovat. Minutková záležitost a efekt skvělý! 🙂</p>