Opéct se dá v podstatě jakékoliv pečivo, ale topinky z klasického pšenično-žitného kváskového chleba jsou jen jedny. A dají se připravit nejen v topinkovači.
Topinky, to je moje slabost. Ráda si opékám chleba. Občas ho opékám na pánvi na kostičky, které přidávám do krémových zeleninových polévek a salátů, jindy vytáhnu topinkovač a dělám klasické topinky “na sucho”, které pak potřu máslem nebo pokapu olivovým olejem, případně pomažu nějakou česnekovou pomazánkou.
Jsem ale bohužel přesně ten typ, co nevydrží na místě. A stát u topinkovače a hlídat, jestli jsem to nenastavila náhodou na moc? To mi není přirozené. Zatímco se peče topinka, tak jsem schopná napsat email, do toho pověsit prádlo, přečíst kousek knížky nebo vymýšlet těsto na moučník. Takže se mi logicky často stane, že mě probere až uhelný smrad.
Naštěstí jsem objevila to, že si lze topinku udělat v toustovači, kde se tak snadno nespálí … Navíc není na okrajích tak tvrdá a sýr je uvnitř rovnou krásně rozteklý …
Budete potřebovat
Krajíce kváskového pšenično-žitného chleba
Máslo
Plátky tvrdého sýra (Eidam, ementál, gouda)
Čerstvou zeleninu jako oblohu, sůl, pepř, olivový olej na pokapání
Postup
Vezměte dva krajíce chleba. Jeden namažte decentně máslem, druhý obložte sýrem a spojte. Dejte zapéct do toustovače. Na talíři doplňte o různé druhy zeleniny, které jsou zdrojem vlákniny a antioxidantů. Čím více barev, tím lépe.
Výsledkem je opečený křupavý chléb s lahodným horkým sýrem uvnitř… Rozhodně lepší než klasické trvanlivé tousty z bílé mouky, které většinou obsahují zbytečná aditiva.