Recept

Smetanová pórková polévka s batáty a sýrem

Rychlá a na přípravu snadná polévka bez mouky, která je voňavá po pórku a bohatá na vlákninu díky batátům. Smetana ji zjemní a sýr lehce zahustí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při přípravě této polévky jsem vycházela z receptu na pórkovou smetanovou polévku se sýrem, do které dávám brambory.

Teď bylo mým cílem zapojit batáty. Batáty jsou výživnější, mají více vlákniny i biologicky aktivních látek. Jejich sladší chuť je v polévce příjemně vyvážená pórkem a výrazným sýrem.🙂

 Ingredience

  • 1 střední až větší pórek
  • 2 střední batáty
  • 1 litr vývaru
  • 1 balení smetany (200 ml, já jsem použila 10%)
  • 1 lžíce přepuštěného másla (nebo jiného tuku na opečení pórku)
  • Sůl, pepř dle chuti
  • asi 50 g vyzrálého sýra Gouda (Použila jsem “Old goudu”, může být i jiný vyzrálý tvrdý sýr)

 Postup

  1. Pórek zbavím vrchní slupky, odkrojím listy a rozkrojím ho podélně na půl a pak rozkrájím na půlkolečka. Batáty oškrábu a rozkrájím tak, aby vznikly menší kostičky.
  2. Do hrnce dám lžíci přepuštěného másla a pozvolna na něm opékám pórek. Po 2 minutách pórek spíše pár minut dusím tak, aby zbytečně nezhnědl.
  3. Pórek zaliju vývarem a přidám kostičky batátů. Trochu osolím, opepřím a vařím do změknutí batátů. Stačí asi 10 minut.
  4. Hrnec odstavím stranou, aby nebublal. Sýr nastrouhám na hrubo a do mísy k němu přiliju smetanu. Promíchám a přidám do polévky. Už nevařím, jen nechám propojit, prohřát, rozpustit. Hotovo!

TIP

Do polévky je lepší přidat tučnější vyzrálejší sýr, který se perfektně rozpustí a udělá v polévce službu, jakou potřebujeme. Na postupu záleží. Pokud byste do vroucí polévky vhodili 30% eidam, mohl by zgumovatět, případně se v polévce táhnout, což není příjemné. Do odstavené polévky se nejlépe hodí vyzrálejší sýry typu old gouda, cheddar, grana padano atd.

> ☝️Jak ještě použít pórek? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu .🙂 Ať se vám recepty s pórkem povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...