Recept

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Poctivě upečená červená řepa je lahůdkou sama o sobě. Zkuste ji pak krátce zapéct s atraktivním balkánským sýrem a doplnit opraženými semínky...Nadchne!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Červenou řepu se pro její prospěšné účinky na zdraví rozhodně vyplatí pravidelně zařazovat do jídelníčku. Dříve jsem si však pod červenou řepou představovala ten kyselý kompot ve školní jídelně. V dospělosti jsem se pak naučila řepu připravit tak, abych co nejvíce využila její benefity.

V menším množství lze řepu jíst i syrovou. Buď v podobě carpaccia nebo v podobě vícedruhových zeleninových šťáv.

Tradičně se však řepa, jakožto tvrdá kořenová zelenina, tepelně upravuje. Já řepu ráda využívám na zeleninové polévky typu “boršč”, pak ji také celou vařím do měkka a používám do pomazánek, salátů či moučníků. Nejraději ji však peču. Když potřebuji mít řepu rychleji hotovou, rozdělím ji na větší kousky a peču v troubě samotnou nebo s další kořenovou zeleninou.

Její nejchutnější úpravu jsem ale objevila v podobě řepy pečené v alobalu. Zcela “čistá” a bezpracná příprava, jejímž výsledkem je koncentrovaná chuť. Takto pečenou řepu pak nejraději používám do salátů, např. do mého oblíbeného salátu s červenou řepou a vyzrálým kozím sýrem, nebo ji krátce zapeču s fetou či balkánským sýrem.

Ingredience

  • Pečená červená řepa
  • Olivový olej
  • Balkánský sýr (nebo feta)
  • Na dochucení sůl, pepř
  • K podávání mohou být listy oblíbeného salátu a na sucho opečená slunečnicová či dýňová semínka

Postup

  1. Červenou řepu upeču v troubě zabalenou v alobalu. Trvá to asi hodinu a půl.
  2. Hotovou a vychladlou řepu oloupu, nakrájím na kousky a dám do pekáčku. Zakápnu ji olivovým olejem, opepřím, trochu osolím a rozdrobím na ni balkánský sýr. Krátce zapeču na 200 stupňů, stačí 5 minut.
  3. Na talíř rozložím listy salátu ochuceného krémovou zálivkou z citrónu, olivového oleje a medu. Na to položím zapečenou řepu se sýrem a posypu křupavými na sucho opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Výborné! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...