Recept

Makový tvarožník – vláčný a bez lepku

Variace na jednoduchý dezert ze 2 tvarohů. Ingredience, která v tomto případě vyniká je mák. Výsledkem je vláčný dezert, který poskytuje zajímavou porci bílkovin.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept vychází z tohoto tvarožníku s ovocem, který je na Myšičce už dlouho.

Tentokrát ale bylo mým cílem zapojit mák a obejít se bez klasické mouky. S ohledem na použitý mák a kokosovou mouku jsem se rozhodla úplně vypustit máslo či jakýkoliv jiný další tuk. Ukázalo se totiž, že v tomto receptu vůbec není třeba.

Tento dezert snese více či méně “sladidla”, je tedy jen na vás, jak to pojmete. Když je sladší smetanovější tvaroh a sladší ovoce, stačí sladkost jen lehce “dotáhnout”.

 Ingredience

1 kulatá forma, průměr cca 24 cm, asi 8 kousků

  • 500 g tvarohu ( 2 vaničky, může být polotučný, případně jeden nízkotučný)
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g mletého máku
  • 50 g kokosové mouky (lze i jinou)
  • 80 až 100 g sladidla dle chuti a výživových preferencí (dala jsem tentokrát nekalorický erythritol)
  • lžička nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  • 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
  • libovolné ovoce na ozdobu ( čerstvé, případně tužší zavařené)

Postup

  1. Vezmu vejce a oddělím bílky od žloutků. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Žloutky vyšlehám do pěny spolu se sladidlem.
  2. Do vaječné pěny přidám tvaroh, mák, kůru z citrónu a kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva.
  3. Na závěr vmíchám sníh z bílků a dám do “vymazané a vysypané” kulaté formy.
  4. Pokladu ovocem dle chuti a peču na 180 stupňů asi 45 min.

> A jestli vám mletého máku něco málo zbylo, doporučuji vyzkoušet tuto zdravou svačinku v podobě zapečených vloček s mákem a ovocem.🐭

Snadný způsob, jak mít během chvíle ze 2 tvarohů výborný a sytý dezert 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...