Variace na jednoduchý dezert ze 2 tvarohů. Ingredience, která v tomto případě vyniká je mák. Výsledkem je vláčný dezert, který poskytuje zajímavou porci bílkovin.
Tento recept vychází z tohoto tvarožníku s ovocem, který je na Myšičce už dlouho.
Tentokrát ale bylo mým cílem zapojit mák a obejít se bez klasické mouky. S ohledem na použitý mák a kokosovou mouku jsem se rozhodla úplně vypustit máslo či jakýkoliv jiný další tuk. Ukázalo se totiž, že v tomto receptu vůbec není třeba.
Tento dezert snese více či méně “sladidla”, je tedy jen na vás, jak to pojmete. Když je sladší smetanovější tvaroh a sladší ovoce, stačí sladkost jen lehce “dotáhnout”.
Ingredience
1 kulatá forma, průměr cca 24 cm, asi 8 kousků
500 g tvarohu ( 2 vaničky, může být polotučný, případně jeden nízkotučný)
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
100 g mletého máku
50 g kokosové mouky (lze i jinou)
80 až 100 g sladidla dle chuti a výživových preferencí (dala jsem tentokrát nekalorický erythritol)
lžička nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
libovolné ovoce na ozdobu ( čerstvé, případně tužší zavařené)
Postup
Vezmu vejce a oddělím bílky od žloutků. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Žloutky vyšlehám do pěny spolu se sladidlem.
Do vaječné pěny přidám tvaroh, mák, kůru z citrónu a kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva.
Na závěr vmíchám sníh z bílků a dám do “vymazané a vysypané” kulaté formy.
Pokladu ovocem dle chuti a peču na 180 stupňů asi 45 min.