Ať už zapékám brambory či batáty s různými druhy zeleniny, osvědčilo se mi ingredience předem tepelně upravit. Nepustí pak vodu a výsledek je více pevný a chuťově výraznější. V mnoha podobných receptech se květák předvaří, já jsem mu však více chuti dodala orestováním na pánvi na cibulce.
Batáty jsem také jen nepředvařila v osolené vodě, ale podusila jsem je v menším množství vývaru tak, aby v nich zůstalo zachováno maximum živin. Získají tak navíc atraktivnější chuť.
Zapékací omáčky různě střídám podle toho, co je cílem jídla a pro kolik lidí ho chystám. Zda chci zapečené batáty s květákem jíst k večeři nebo k obědu. Pro účel večeře volím spíše odlehčenou a méně kalorickou variantu.
Pro více hutnou omáčku s vejci a bez sýra se můžete inspirovat u receptu na zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu
Teď bylo mým cílem nedávat do jídla vejce, proto jsem jen smíchala zakysanou smetanu s hustým jogurtem, nastrouhaným sýrem a dochutila solí, pepřem a olivovým olejem. Když chci přidám i česnek a různé bylinky, někdy kurkumu. Základem je udělat omáčku chuťově výraznou. Skvěle to vyváží jemnou chuť batátů a květáku.
Jídlo můžete připravit najednou v zapékací formě, nebo využít zapékací mističky. Jejich výhodou je, že porce vypadá při servírování úhledně a atraktivně. Každou mističku je pak možné “vyladit” zvlášť podle chuti a potřeb strávníků.🙂
Na zapékací omáčku bez vajec
> ☝️Tučnější tvrdý sýr také využijete u této výborné francouzské cibulačky se zapečenými sýrovými krutony.🙂
Ať se vám zapečená jídla povedou!🙂
Sdílet recept myšičky na: