Recept

Květák na cibulce zapečený s batáty a sýrovou omáčkou

Předem orestovaný květák na cibulce zajistí výraznou chuť v tomto zapečeném jídle. Vrstvy batátů, květáku a smetanové sýrové omáčky k sobě sedí. Syté a šťavnaté jídlo plné vlákniny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ať už zapékám brambory či batáty s různými druhy zeleniny, osvědčilo se mi ingredience předem tepelně upravit. Nepustí pak vodu a výsledek je více pevný a chuťově výraznější. V mnoha podobných receptech se květák předvaří, já jsem mu však více chuti dodala orestováním na pánvi na cibulce.

Batáty jsem také jen nepředvařila v osolené vodě, ale podusila jsem je v menším množství vývaru tak, aby v nich zůstalo zachováno maximum živin. Získají tak navíc atraktivnější chuť.

Zapékací omáčky různě střídám podle toho, co je cílem jídla a pro kolik lidí ho chystám. Zda chci zapečené batáty s květákem jíst k večeři nebo k obědu. Pro účel večeře volím spíše odlehčenou a méně kalorickou variantu.

Pro více hutnou omáčku s vejci a bez sýra se můžete inspirovat u receptu na zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu

Teď bylo mým cílem nedávat do jídla vejce, proto jsem jen smíchala zakysanou smetanu s hustým jogurtem, nastrouhaným sýrem a dochutila solí, pepřem a olivovým olejem. Když chci přidám i česnek a různé bylinky, někdy kurkumu. Základem je udělat omáčku chuťově výraznou. Skvěle to vyváží jemnou chuť batátů a květáku.

Jídlo můžete připravit najednou v zapékací formě, nebo využít zapékací mističky. Jejich výhodou je, že porce vypadá při servírování úhledně a atraktivně. Každou mističku je pak možné “vyladit” zvlášť podle chuti a potřeb strávníků.🙂

 Ingredience na cca 4 porce

  • 1 střední květák
  • 2 velké batáty + půl lžičky sypkého přírodního bujónu
  • 2 cibule
  • Olivový olej (nebo jiný vhodný tuk, např. přepuštěné máslo)
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, případně směs koření na zeleninu
  • Zelené bylinky na ozdobu (nebo do zapékací omáčky)

Na zapékací omáčku bez vajec

  • 2 x 200 g kelímek zakysané smetany
  • 150 g hustého bílého jogurtu (1 kelímek)
  • 100 g vyzrálého tvrdého sýra typu Grana Padano, Old gouda (nebo jiný výraznější sýr dle chuti, např. modrý sýr)
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Zelené bylinky
  • Může být stroužek česneku

 Postup

  1. Květák rozeberu na růžičky, opláchnu v sítku a rozsekám na malé kousky. Cibuli nakrájím na drobno. V hlubší pánvi orestuji na oleji cibulku až trochu chytne barvu, přidám květák a dál restuji “do “barvičky”. Stačí pár minut, květák měkne rychle. V průběhu restování květák ochutím solí, pepřem, kmínem, případně jiným kořením.
  2. Batáty oškrábu a nakrájím je na plátky. Každý plátek překrojím na půl, lépe se to pak vrství a skládá k sobě. Plátky by měly být tlusté od půl cm do 3/4 cm. V hrnci je zaliju vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené, ochutím troškou sypkého bio bujónu a pod pokličkou podusím do poloměkka. Asi 5 až 7 minut. Je třeba zkusit nožem. Zbytek tekutiny pak sliju.
  3. V míse spojím ingredience na zapékací omáčku. Konzistenci vyladím tak, aby byla omáčka krémová, ale spíše hustější, než tekutá.
  4. Pak už jen vrším do zapékací misky nebo jednotlivých mističek. Do spodu dám batáty, na ně květák, pak omáčku a ještě jednou zopakuji. Na vrchu nechávám buď jen omáčku, nebo ji ještě posypu trochou extra sýra navíc. Podle chuti a toho, kolik sýra je v omáčce.
  5. Zapékám na 185 stupňů asi 25 minut do zezlátnutí povrchu. Hotovo!🙂

 TIPY

  • Pokud chcete omáčku více sytější, můžete do ní zakomponovat i vejce. Mým cílem teď ovšem bylo vejce nepotřebovat a spojit jen smetanu a sýr.
  • Místo květáku by šla podobným způsobem připravit i brokolice. 1 střední brokolice by byla akorát na 2 porce.
  • Když připravuji podobné jídlo jen pro sebe, jednotlivé vrstvy zeleniny proložím sýrem cottage zjemněným jogurtem, olivovým olejem a ochuceným česnekem a bylinkami.
  • Když vám náhodou zbydou nějaké předvařené plátky batátů, můžete je krátce orestovat na přepuštěném másle spolu s hráškem a máte skvělou barevnou přílohu.
  • Pokud by bylo cílem snížit kalorickou hodnotu porce, tučný tvrdý sýr můžete nahradit plátkami mozzarelly, která je dostupná i v light variantě.
  • Do jídla můžete snadno přidat i výživnou quinou, která je zdrojem kvalitních sacharidů. Jednu vrstvu proložte květákovou směsí smíchanou s uvařenou quinoou.

> ☝️Tučnější tvrdý sýr také využijete u této výborné francouzské cibulačky se zapečenými sýrovými krutony.🙂

Ať se vám zapečená jídla povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...