vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tousty s křepelčími vejci - snadná příprava v troubě

04.05.2020 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Loupat 10 na tvrdo uvařených křehkých křepelčích vajec stojí nějaký ten čas. Lze na to jít snadněji. Ideální je zastřené křepelčí vejce či jeho krátká úprava v troubě. Skvěle se hodí ke křupavému toustu a pikantní sýrové pomazánce.

Tento recept je inspirace na to, jak co nejjednodušším způsobem použít křepelčí vejce. Dočíst se o nich můžeme, že jsou "malá ale šikovná", "zázračná", "živinami nabitá"...Někdo si zvykl křepelčí vejce pravidelně zařazovat do jídelníčku kvůli jejich výhodnějším nutričním vlastnostem, jiní je berou jako zajímavou potravinu pro občasné zpestření víkendových snídaní či salátů.

Jsou velmi citlivá na zacházení. Jak při jejich "výrobě", tak při jejich úpravě. Je třeba s nimi jednat "jako v rukavičkách". Křepelčí vejce lze sehnat na specializovaných farmách, mají je však také ve větších supermarketech.

Množství toustů a vajec si uzpůsobte podle počtu a hladu strávníků. 🙂

 Ingredience

Sýrová směs na tousty

 Postup

  1. Tousty namažu sýrovou pomazánkou, případně jinou směsí. Hodí se třeba také směs ze špenátu, žampionů a prosciutta. Tousty dám do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
  2. Prostředek toustu trochu zmáčknu a rozklepnu do něj křepelčí vajíčko. Zůstane tak hezky na místě. Dle chuti osolím a opepřím.
  3. Zapékám na 180 stupňů do mírného zatuhnutí bílku.

Tousty je lepší vyndat dřív, než se zdá, aby vejce nebyla zbytečně suchá. Nejlepší je po pár minutách od trouby už vůbec neodcházet a pohlídat ten správný moment. 🙂

☝️A kam lze ještě křepelčí vejce vyklepnout a pak ho zapéct? Výborné je také vejce zapečené v avokádu.🐭

Ráno dělá den a dobrá snídaně také.🙂

<p>Aby tousty nebyly suché, je třeba je něčím namazat. Pod křepelčí vejce je možné dát různé domácí pikantní směsi či sýrové pomazánky. Já jsem zvolila pomazánku z ricotty, goudy, ochucenou pikantním ajvarem.</p>

<p>Na tousty je možné před zapečením dát i jiné ingredience, které nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Špenát, rukola či tenké plátky pórku či žampionů...i to je možné. 👍</p>

<p>Uprostřed toustu je dobré udělat důlek, aby se rozklepnuté křepelčí vajíčko nerozuteklo do stran. A teď s tím rychle do trouby... Peču na 180 stupňů do zatuhnutí bílku.</p>

<p>Příprava v troubě je velmi praktická. Odpadá jakákoliv práce s křepelčími vajíčky. Upéct je na toustu je perfektní! 👍</p>