vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tortilla wrap s mrkvovým hummusem, avokádem a mozzarellou

15.04.2021 Kamila Metzová

Bez lepku Snídaně a svačinky Hlavní jídla

Čím naplnit tortillu, aby byla vláčná, šťavnatá a nic z ní neteklo ani nepadalo? Mrkvový hummus je perfektní základ!

Do tortill dávám častěji různé domácí pasty a pomazánky než dresinky. Jejich výhodou je hutná konzistence, vláčnost a "lepivost". A právě ta lepivost pomůže ostatní ingredience pěkně udržet pohromadě. To se hodí obzvlášť, když chci z wrapu udělat "jídlo s sebou".

Hummus připravuji ve 2 základních verzích. Jedna je hummus dle tradičního receptu, který je více "tekutější" a krémovější a používám ho např. jako dip k pečené zelenině. Druhá verze je hummus jako "mazadlo" do tortilll a sendvičů. Zde není podstatná dokonale hladká konzistence, ale hutnost.

Hummus je v dnešní době možné koupit i jako hotový výrobek v různých příchutích a v dobré kvalitě, s doma připraveným hummusem se však cenově nedá srovnat. Obzvlášť, pokud hummusu potřebujete větší množství do více tortill.

Pod pojmem mrkvový hummus můžete obecně najít 2 druhy receptů. Jeden je bez cizrny čistě jen z mrkve, druhý je tradiční hummus doplněný o mrkev. Mrkev je možné do cizrnové pasty zcela rozmixovat nebo jen částečně. Mrkev může být podušená, povařená, když je čas, tak i upečená v troubě. Ta má nejlepší chuť.

Za největší výhodu doma připraveného mrkvového hummusu považuji možnost ovlivnit poměr cizrny, mrkve a olivového oleje a tím i výslednou výživovou hodnotu.

Ingredience

Na mrkvový hummus

 Postup

  1. Příprava mrkvového hummusu. Cizrnu si buď sama předem uvařím zcela do měkka nebo použiju hotovou nakládanou cizrnu, která má obvykle "máslovou" konzistenci. Mrkev v malém robotu nasekám na drobno a na lžíci olivového oleje nebo másla Ghí ji orestuji a pak s pár lžícemi vody podusím do měkka. Tyčovým mixérem rozmixuji cizrnu s olivovým olejem a citronovou šťávou a pár lžícemi vody do tuhé pasty. Ochutím solí, pepřem a přidám mrkev. Krátce promixuji. Vyhovuje mi, když má hummus do tortilly strukturu a zůstanou v něm drobné kousky mrkve. Na závěr vmíchám nasekané bylinky. Nejlépe mi sedí koriandr a hladkolistá petržel. Ideálně hummus nechám vychladnout v lednici.

  2. Pak už jen kompletuji tortillu a vyrobím wrap. Placku dle doporučení výrobce krátce prohřeju na pánvi a namažu mrkvovým hummusem tak, aby okraje zůstaly volné. Avokádo rozpůlím, vydlabu lžící a nakrájím na kousky nebo na plátky. Mozzarellu nechám okapat, osuším ji a nakrájím na špalíčky. Pak už jen tvořím proužky či vrstvy jednotlivých ingrediencí.

  3. Přehnu jeden nebo oba dva okraje a zatočím. Wrap balím podle toho, zda ho chci jíst hned, nebo si ho beru někam s sebou.

TIPY

☝️Preferujete wrap s masem plný extra výrazných chutí? Rozhodně si zabalte tento wrap s krůtím masem, cheddarem a česnekovým dresinkem

Ať se vám wrapy povedou! 🙂

<p>Na wrap lze použít různé druhy placek. Pšeničnou tortillu, kukuřičnou, celozrnnou i bezlepkovou. Na fotce je bezlepková tortilla.</p>

<p>Tortillu rovnoměrně pomažu hummusem. Tento je mrkvový s bylinkami. Ráda také používám pomazánku z vařených vajec a červené čočky.</p>

<p>Jak moc naplnit tortillu je o zkušenosti. Mně vyhovuje, když je dost plná. Samozřejmě ale tak, aby šla zabalit a držela pohromadě.</p>

<p>K mrkvovému hummusu a avokádu jsem pro doplnění bílkoviny zvolila mozzarellu. Její jemná chuť této kombinaci sedí.</p>

<p>Teď jsem wrap překrojila na půl, aby šla dobře vidět náplň. Jinak ho ale nechávám spíše vcelku. Když chci vzít wrap někam s sebou, zabalím ho do alobalu a dám do krabičky.</p>

<p>Extra šťavnatá, přesto z ní nic nepadá a neteče. A už se jen zakousnout.🙂</p>