vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jídlo & víno: Teplý salát s křupavým kozím sýrem a domácím balsamikovým dresinkem

04.01.2024 Kamila Metzová

Saláty Bez masa Bez lepku Hlavní jídla Jídlo & Víno

Tento teplý salát je dokonalou kombinací chutí. Křehké listy polníčku obalené domácím balsamikovým dresinkem s kousky sýra, který je na povrchu křupavý a uvnitř krémový. Krásné jídlo pro speciální příležitost i zdravá večeře.

Další recept ze série Párování vína s jídlem. Tentokrát na téma salát jako hlavní jídlo, který je u mnoha lidí oblíbenou zdravou večeří. Jeho součástí jsou tepelně upravené ingredience a sýr, proto je i příjemně sytý.

Tento salát je chutěmi nabitý, je v něm nevšední kombinace křupavého sýra a opečeného ovoce, která je návyková. Skvělé jídlo i pro speciální příležitosti, hosty nebo výjimečný večer ve dvou.

Tento salát pak dokonale doplní výborné bílé víno, o které se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně online koupit vína ze všech koutů od různých vinařů a přijdou vám domů druhý den v jedné objednávce.

 Ingredience na 2 porce

 Postup

  1. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do vyšší nádoby a rozmixujte do hladka do lehkého zhoustnutí. Pokud doma máte balsamikový krém, můžete ho také zapojit. Chuť dotáhněte podle svého.

  2. Vychlazený kozí sýr rozkrájejte na silnější kolečka. V míse si připravte těstíčko z vejce a hladké mouky a namočte do něj kousky sýra tak, aby byly všude pokryté. Obalte ve strouhance a dejte vychladit do lednice nebo na chvíli šoupněte do mrazáku. Sýr se pak lépe smaží.

  3. Rozpalte pánev a krátce na sucho opražte pekanové ořechy. Dejte je stranou. Na té samé pánvi restujte na oleji či přepuštěném másle špalíčky mrkve, pak přidejte na klínky nakrájené kaki a také orestujte do mírného změknutí.

  4. Osmažte sýr do zlatova.

  5. Polníček rukama lehce roztrhejte a promíchejte ho s částí dresinku, aby byly lístky ochucené. Na talíř rozprostřete polníček a na něj naskládejte mrkev, kaki a pekany. Dle chuti ještě dozdobte dresinkem nebo balsamikovým krémem. Doprostřed naservírujte křupavý kozí sýr.

Podávejte se sklenkou bílého vína a kouskem křupavé bagetky.

TIP od someliéra - Jaké víno se hodí k tomuto jídlu?

K salátům s kozím sýrem se hodí suchá vína Sauvignonu. Za pozornosti stojí např. tento Sauvignon blanc 2020 nebo Sauvignon blanc 2016. Dokonale podpoří chutě salátu.

 TIP č. 2

Smažený křupavý obalovaný sýr si občas dopřeju ráda. Obzvlášť se saláty tvoří lahodný kontrast. Méně ráda už ale mám tu pánev s olejem a celkově smažení v oleji. Proto mám pro vás tip na plán B a tím je horkovzdušná fritéza. Kdo máte, víte...Kdo nemáte, zvažte. Je to super pomocník, o to víc, když doma vaříte třeba jen pro dva.

☝️Jako další chuťově zajímavé jídlo doporučuji vyzkoušet tyto Tagliatelle s lososem, a citronovou omáčkou

<p>Zrající kozí sýr "váleček" nakrájený na kolečka, obalený ve strouhance a osmažený...</p>

<p>Jako základ tohoto salátu se výborně hodí polníček. Dále ho doplňují špalíčky orestované mrkve a ovoce kaki.</p>

<p>Pekanové ořechy jsou krátce na sucho opečené na pánvi. Zvýrazníte tím jejich chuť a jsou báječně křehké...</p>

<p>K tomuto vynikajícímu salátu je sklenka svěžího kvalitního bílého vína téměř povinností :) Na <a href="https://www.vinisto.cz/">Vinistu</a> stačí zadat "Sauvignon blanc" a nešlápnete vedle.</p>

<p>Na fotce ještě chybí kousek křupavé francouzské bagetky. S tou už je to úplně dokonalé.</p>