vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Rychlá zeleninová polévka s drožďovými nočky

09.01.2022 Kamila Metzová

Polévky

Hustá polévka s bohatou porcí zeleniny. Pro zjednodušení čas ušetří kvalitní mražená zelenina. Polévka je do 30 minut na stole. Chuťově výrazné drožďové nočky jí dodají šmrnc a sytost. Na talíři ji skvěle rozzáří čerstvé bylinky.

Zeleninovou polévku připravuji v mnoha verzích podle sezóny nebo podle toho, jaké mám zrovna ingredience. Teď jsem si vše zjednodušila a sáhla po slovenské mražené zelenině.

S každou mraženou zeleninou bude polévka chutnat jinak. Tato byla bez cibule, papriky, hrášku a kukuřice. Naopak obsahovala brokolici, květák a 2 druhy mrkve. Pro tuto polévku ideální.

Znova pro jistotu zopakuji, že jakékoliv zavářky do polévek, ať už to jsou knedlíčky, nočky, strouhání či různé kapání, je otázkou praxe a zkušenosti s různými druhy mouk, strouhanek či vloček. Jednoduše je třeba vychytat hustotu hmoty, která má vliv na to, zda budou nočky měkčí či tužší.

Drožďové nočky v tomto receptu mi vyhovují výraznou chutí a také jednoduchostí jejich zavaření do polévky přes sítko. Kdybych neměla sítko, vyrobila bych větší nočky tak, že bych je nabírala lžičkou a vkládala do vroucí polévky. Musí se však pracovat rychle.🙂

 Ingredience

Postup

  1. Zeleninu nakrájím nebo rozsekám na menší kousky. Orestuji ji v hrnci na trošce tuku, až lehce chytne barvu. Zeleninu zaliju vývarem a nechám povařit asi 5 až 10 minut podle toho, zda mám zeleninu čerstvou nebo mraženou.
  2. Mezitím si připravím nočky. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku do zlatova. Přidám rozdrobené droždí a na mírném stupni ho nechám zcela rozpustit. Ochutím solí, pepřem, případně česnekem. Nechám vychladnout.
  3. K droždí rozklepnu vejce, důkladně promíchám a už jen dohustím moukou a strouhankou tak, aby vzniklo vláčné, středně husté, né tekuté těstíčko. Začnu 2 lžícemi mouky a 2 lžícemi strouhanky a pak přidám dle situace. Hmotu nechám pár minut odležet.
  4. Těsto na nočky protřu rovnou do polévky přes sítko na halušky a povařím pár minut. Hotovo!

Na závěr polévku ještě doladím čerstvými nasekanými bylinkami. Teď to byla vojtěška.

☝️Další snadná polévka plná zeleniny? Doporučuji vyzkoušet tuto italskou polévku s cuketami.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

<p>Polévku je samozřejmě možné připravit i z čerstvé zeleniny, když vás však tlačí čas, je kvalitní mražená zelenina k nezaplacení. Toto je 350g pytlík mražené zeleniny , která obsahuje brokolici, květák, baby karotku a žlutou mrkev. Používám zeleninu, která neobsahuje kukuřici a hrášek.</p>

<p>Mraženou zeleninu nechám povolit a pak ji v sekáčku párkrát projedu, až vzniknou menší kousky. Ty pak orestuji.</p>

<p>Zatímco se zelenina pozvolna restuje, připravím si na menší pánvi základ na nočky.</p>

<p>Do vychladlého droždí s cibulkou přidám vejce, ochutím a zahustím částečně moukou a částečně strouhankou až vznikne středně husté těstíčko, které úplně lehce propadne přes sítko na nočky.</p>

<p>Droždí na cibulce s vejcem začnu postupně zahušťovat. Množství "suché" suroviny je třeba doladit podle typu zvolené mouky či strouhanky. Mně to většinou vychází na 4 až 5 lžic.</p>

<p>Hmota je středně hustá, když dám lžící na bok, steče dolů...</p>

<p>Sítko na halušky. Pokud chcete nočky extra malé, je možné použít sítko na špecle. Toto bílé sítko používám na tradiční halušky. Je praktické. Jen ho položím na hrnec a protlačím bramborové těsto.</p>

<p>Detail obsahu. Kousky zeleniny "na skus" a výrazné drožďové nočky. Mňam!</p>