09.01.2022 Kamila Metzová
Hustá polévka s bohatou porcí zeleniny. Pro zjednodušení čas ušetří kvalitní mražená zelenina. Polévka je do 30 minut na stole. Chuťově výrazné drožďové nočky jí dodají šmrnc a sytost. Na talíři ji skvěle rozzáří čerstvé bylinky.
Zeleninovou polévku připravuji v mnoha verzích podle sezóny nebo podle toho, jaké mám zrovna ingredience. Teď jsem si vše zjednodušila a sáhla po slovenské mražené zelenině.
S každou mraženou zeleninou bude polévka chutnat jinak. Tato byla bez cibule, papriky, hrášku a kukuřice. Naopak obsahovala brokolici, květák a 2 druhy mrkve. Pro tuto polévku ideální.
Znova pro jistotu zopakuji, že jakékoliv zavářky do polévek, ať už to jsou knedlíčky, nočky, strouhání či různé kapání, je otázkou praxe a zkušenosti s různými druhy mouk, strouhanek či vloček. Jednoduše je třeba vychytat hustotu hmoty, která má vliv na to, zda budou nočky měkčí či tužší.
Drožďové nočky v tomto receptu mi vyhovují výraznou chutí a také jednoduchostí jejich zavaření do polévky přes sítko. Kdybych neměla sítko, vyrobila bych větší nočky tak, že bych je nabírala lžičkou a vkládala do vroucí polévky. Musí se však pracovat rychle.🙂
Na závěr polévku ještě doladím čerstvými nasekanými bylinkami. Teď to byla vojtěška.
☝️Další snadná polévka plná zeleniny? Doporučuji vyzkoušet tuto italskou polévku s cuketami.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂
<p>Polévku je samozřejmě možné připravit i z čerstvé zeleniny, když vás však tlačí čas, je kvalitní mražená zelenina k nezaplacení. Toto je 350g pytlík mražené zeleniny , která obsahuje brokolici, květák, baby karotku a žlutou mrkev. Používám zeleninu, která neobsahuje kukuřici a hrášek.</p>
<p>Mraženou zeleninu nechám povolit a pak ji v sekáčku párkrát projedu, až vzniknou menší kousky. Ty pak orestuji.</p>
<p>Zatímco se zelenina pozvolna restuje, připravím si na menší pánvi základ na nočky.</p>
<p>Do vychladlého droždí s cibulkou přidám vejce, ochutím a zahustím částečně moukou a částečně strouhankou až vznikne středně husté těstíčko, které úplně lehce propadne přes sítko na nočky.</p>
<p>Droždí na cibulce s vejcem začnu postupně zahušťovat. Množství "suché" suroviny je třeba doladit podle typu zvolené mouky či strouhanky. Mně to většinou vychází na 4 až 5 lžic.</p>
<p>Hmota je středně hustá, když dám lžící na bok, steče dolů...</p>
<p>Sítko na halušky. Pokud chcete nočky extra malé, je možné použít sítko na špecle. Toto bílé sítko používám na tradiční halušky. Je praktické. Jen ho položím na hrnec a protlačím bramborové těsto.</p>
<p>Detail obsahu. Kousky zeleniny "na skus" a výrazné drožďové nočky. Mňam!</p>