vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Polévka z pečené mrkve a paprik

15.11.2020 Kamila Metzová

Polévky

Předem upečené papriky a mrkev dodají této jednoduché krémové polévce výraznější chuť. Příprava je extra snadná, výsledek výborný!

Krémové polévky jsou ideální jak pro rychlé vaření pro jednoho, tak pro velké rodinné vaření. Můžete totiž obsah rozdělit a část nechat "jemnou" pro děti, část zase můžete rozdivočit výrazným kořením, chilli, parmazánem či opečenými semínky.

Dětem často porci polévky doplňuji o žloutek, ricottu nebo lžičku oleje lisovaného za studena...

Ingredience

Postup

  1. Troubu rozpálím na 220 stupňů. Papriky a cibuli rozkrojím na půlky, mrkev nakrájím na špalíky. Pokapu olivovým olejem a peču cca 35 minut.
  2. Z paprik sundám slupku, odstraním jádřinec a stopku. Spolu s mrkví a cibulí dám papriky do hrnce a zaliju vývarem tak, aby zelenina byla akorát ponořená. Osolím, opepřím, přidám bylinky a dle chuti chilli. Krátce provařím.
  3. Rozmixuji na hladký krém a doředím vývarem do ideální konzistence. Chuť dolaďím balsamikovým krémem a čerstvou bazalkou. Jednotlivé porce doplním o krátce orestovanou kukuřici.

☝️Krémová polévka může být nejen ze zeleniny. Doporučuji vyzkoušet krémovou polévku z bílých fazolí a zeleniny. 🐭

Ať se vám polévky povedou! 🙂

<p>Papriky překrojím napůl, mrkev oškrábu a nakrájím na špalíky.</p>

<p>Peču na 220 stupňů asi 35 minut. Slupka paprik musí být scvrklá, místy klidně sežehnutá.🙂</p>

<p>Vpravo na talíři jsou slupky stáhnuté z paprik. Dělám to rukou, jde to rychle a snadno...</p>

<p>Upečená zelenina připravená k mixování a dohotovení polévky.</p>

<p>Někdy udělám polévku najednou z veškeré upečené zeleniny, jindy jen odeberu část a umixuji si svoji porci. Mohu si pak přidat chilli a bylinky, které mi vyhovují...👍</p>

<p>Tuto polévku ráda doplňuji na přepuštěném másle orestovanou kukuřicí a čerstvými bylinkami. Do misky si pak každý může kápnout ještě trochu balsamikového krému, který polévce dodá další šmrnc.👍</p>