01.05.2021 Kamila Metzová
Bez lepku Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty
Jednoduchý recept na lívanečky bez kynutí, které jsou nadýchané, vláčné a díky ořechům syté. S kopečkem zakysané smetany a rozmačkaným bobulovitým ovocem jsou perfektní.
Receptur na ořechové lívance existuje mnoho. Většina z nich obsahuje i nějaké množství mouky. Pro mě to byly 4 pokusy, než jsem dospěla k tomuto jednoduchému receptu bez mouky, který v tomto poměru ingrediencí funguje.
Zásadní při postupu a pečení lívanečků je, že se musí péct na mírném stupni. Jinak by se připálily a střed by dostatečně neztuhnul a nešly by pak snadno otočit.
Také je důležité použít střední vejce. Velká vejce L už by "byla moc". Bylo by potřeba těsto více zahustit.
Postup je jinak naprosto jednoduchý.🙂
Na ozdobu zakysaná smetana či hustý bílý jogurt, ovoce dle chuti a sezóny.
☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto jednoduché lívance z ricotty.🙂
Ať se vám lívanečky povedou! 🙂
<p>Těsto je opravdu hodně nadýchané, ale dostatečně tuhé na to, aby se těsto nerozteklo do placky. Lžící nanáším těsto na vymaštěnou nepřilnavou pánev a na mírném stupni peču lívanečky. Otáčím je až ve chvíli, kdy dostatečně zatuhnou.</p>
<p>Jsou vláčné, křehké.</p>
<p>Teď jsem je ozdobila zakysanou smetanou a rozmačkanými malinami. Tu zakysanou smetanu jsem ochutila troškou javorového sirupu, protože maliny jsou trošku kyselé.🙂</p>
<p>Dokonalá kombinace, krásná snídaně 🙂</p>