vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Opečené brambory s podušeným zelím a tempehem

25.03.2022 Kamila Metzová

Bez lepku Hlavní jídla Bez masa

Jednoduché a výživné rostlinné jídlo. Do zlatova opečené brambory, šťavnaté podušené zelí a výrazný tempeh. Dohromady skvělé!

I bez masa lze mít dobré výrazné jídlo s porcí bílkovin. Občas ráda dělám noky se zelím a uzeným tofu. Teď jsem měla krásné brambory uvařené ve slupce, tempeh a připravila jsem v podobném duchu toto jednoduché jídlo. Když se dobře ochutí, sedne i těm, kteří by jinak pro bůček i přes plot skočili.

 Ingredience

Postup

  1. Jako první si připravím dušené zelí. Kostičky cibule orestuji pozvolna lehce do zlatova, přidám slité a párkrát překrojené zelí. Ochutím solí (někdy není nutné), osladím, přidám drcený kmín a podliju. Na mírném stupni dusím pod pokličkou alespoň 30 minut. Zelí změkne, ztmavne.
  2. Uvařené a vychlazené brambory ve slupce oloupu, nakrájím na kousky a opeču na přepuštěném másle na nepřilnavé pánvi do zlatova. Brambory osolím podle potřeby a dám je stranou.
  3. Tempeh na prkýnku posekám na drobno, do pánve z brambor přidám trošku tuku a krátce orestuji. Tempeh ochutím podle toho, jaký mám druh. Některý tempeh je méně výrazný a je dobré ho na závěr okořenit.
  4. V hlubší pánvi jen zlehka promíchám dohromady opečené brambory, dušené zelí a tempeh.Hotovo!

 TIP

V jídle musí být jedna výrazná chuť, aby mělo šmrnc. Pokud máte tempeh, který není moc výrazný, nebo je přírodní, doporučuji ho ochutit směsí koření s příznačným názvem "Nemaso".🙂 Tato směs je vyloženě určená k dochucování tofu, tempehu, seitanu a obecně umí vyladit veganskou či vegetariánskou kuchyni.👍

☝️Další nápad, jak využít tempeh? Vyzkoušejte tempeh s cizrnou ve smetanové paprikové omáčce.🙂

<p>Do měkka podušené kysané zelí je v kombinaci s tempehem výborné.</p>

<p>Jednoduché, výborné!🙂</p>