vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Noky se smetanovou houbovou omáčkou

25.07.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla Bez masa

Krémová smetanová omáčka, která nádherně voní po houbách. Promíchaná s bramborovými noky tvoří osvědčenou kombinaci. Jednoduché na přípravu, nenáročné na ingredience.

Dostaly se mi do ruky 2 krásné hřiby. Chtěla jsem je hned zpracovat. Jednou z možností byla hustá bramboračka s čerstvými houbami, pak jsem si ale představila tu krémovou smetanovou omáčku, oubkterá voní po hkterá oba

K přípravě tohoto jídla nepotřebujete úplně přesné poměry ingrediencí. Záleží na na vás, zda chcete mít v omáčce více či méně hub, nebo ji chcete mít více hustší a krémovější nebo mají noky naopak více plavat.🙂Tak jako tak se povede.

V receptu jsem napsala množství, které mně vyhovovalo na 500 g noků.

 Ingredience

 Postup

  1. Do hrnce si dám vařit vodu na noky. Houby očistím, omyju hadříkem (prý se nemají zbytečně namáčet) a nakrájím je na menší kousky. Nedělám plátky, ale spíše něco mezi kostičkou a tlustším plátkem. Aby byly kousky v omáčce cítit na skus.
  2. V pánvi začnu restovat na přepuštěném másle Ghí nebo oleji cibuli nakrájenou na drobno. Až cibule zesklovatí, přidám houby a restuji. Průběžně míchám. Ochutím solí, pepřem, drceným kmínem, zase restuji. Dobu restování přizpůsobím situaci, mně stačilo 5 minut.
  3. Zaliju smetanou, když chci, chuť doladím ještě troškou sypkého zeleninového bio bujónu. Dle záměru a potřeby doladím množství další tekutinou. Omáčku buď můžu nechat tekutější, nebo ji lehce dohustím troškou mouky. Já jsem ji teď zaprášila asi lžící celozrnné rýžové mouky. Mrkněte na fotku do postupu, jakou má konzistenci.
  4. V pánvi už jen promíchám s uvařenými noky. Noky si můžete vyrobit domácí, nebo koupit chlazené. U kupovaných je třeba dbát na kvalitu. Je to poznat nejen ve složení, ale i chuti. Hotovo!

 TIPY

☝️A kdo si chcete extra vyhrát, můžete zkusit tyto nádhernédomácí dýňové noky.🙂

Ať se vám jídlo povede!🙂 -

<p>Orestovat cibulku, houby, okořenit, pár minut restovat, zalít smetanou a případně trošku zahustit.</p>

<p>V pánvi omáčku promíchám s noky. Tyto noky jsou čerstvé kupované, někdy ale vyrábím i domácí.</p>

<p>Omáčku dělám spíše hutnější, aby pěkně držela na nokách. Pokud bych omáčku dělala třeba k rýži, udělala bych jí více a více tekutější.</p>

<p>Co lze během chvíle vyrobit ze 2 hezkých hříbků.🙂</p>

<p>Jídlo je velmi syté, takže se to nesmí přehnat s porcí. Výborné!!</p>