17.07.2020 Kamila Metzová
Spojení výrazné makrely, smetanového sýra a šťavnaté cukety je povedené! Během pár minut je na stole výborná domácí pomazánka...
Cuketu má mnoho lidí zažitou jako zeleninu určenou k tepelné úpravě. Mezi nejtradičnější recepty patří krémová cuketová polévka, grilovaná cuketa nebo pečené plněné cukety.
Cuketa je ale výborná i syrová. Nejlepší jsou menší, zářivě zelené plody, které jsou hezky křupavé. Syrovou cuketu je možné nastrouhat do salátu, hodí se ale i do pomazánek jako skvělý zdroj vlákniny a svěží chuti.
☝️Máte li rádi kombinaci rybiček a cibule, rozhodně vyzkoušejte také tuto sardinkovou pomazánku s cibulí a sušenými nakládanými rajčaty.🐭
Tato pomazánka je výborná na čerstvém žitném chlebu ozdobená cibulkovou natí.👍
<p>Pro tento recept jsem použila makrelu ve vlastní šťávě. Je to taková ta potravina, která může být v zásobách a posloužit právě na různé druhy pomazánek.</p>
<p>Do pomazánky je třeba cuketu trochu odvodnit. Pokud se bude pomazánka jíst hned, může cuketa zůstat více šťavnatá. Pokud pomazánku plánuji nechat do druhého dne, cuketu více vymačkám.</p>
<p>Makrelu rozmačkám do hladké konzistence, důkladně promíchám s čerstvým smetanovým sýrem a pak už jen spojím s vymačkanou a na jemno nastrouhanou cuketou a na drobno nakrájenou červenou cibulí.</p>
<p>Pomazánku nejraději uchovávám ve skleněné dóze s víčkem. Toto je půllitrová dóza. Pomazánky je taková větší miska.</p>
<p>Na závěr je možné pomazánku doladit třeba i trochou hořčice nebo citronové šťávy. Výrazná chuť makrely a cibule je ale sama o sobě dostačující. Pomazánka je úžasně šťavnatá a skvělá na žitném chlebu.</p>