vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Makrelová pomazánka s cuketou

17.07.2020 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky

Spojení výrazné makrely, smetanového sýra a šťavnaté cukety je povedené! Během pár minut je na stole výborná domácí pomazánka...

Cuketu má mnoho lidí zažitou jako zeleninu určenou k tepelné úpravě. Mezi nejtradičnější recepty patří krémová cuketová polévka, grilovaná cuketa nebo pečené plněné cukety.

Cuketa je ale výborná i syrová. Nejlepší jsou menší, zářivě zelené plody, které jsou hezky křupavé. Syrovou cuketu je možné nastrouhat do salátu, hodí se ale i do pomazánek jako skvělý zdroj vlákniny a svěží chuti.

 Ingredience

 Postup

  1. Cuketu nastrouhám na jemno. Dám ji do sítka, pod sítko misku a pomocí lžíce z cukety vymačkám vodu. Je možné daá cuketu také do plátýnka či kapesníku.
  2. Z makrely vyleji vodu a rozmačkám ji vidličkou. Smíchám se smetanovým sýrem a důkladně do hladka propojím.
  3. Teď už jen vmíchám cuketu, na drobno nakrájenou cibuli. Ochutím. Hotovo!

☝️Máte li rádi kombinaci rybiček a cibule, rozhodně vyzkoušejte také tuto sardinkovou pomazánku s cibulí a sušenými nakládanými rajčaty.🐭

Tato pomazánka je výborná na čerstvém žitném chlebu ozdobená cibulkovou natí.👍

<p>Pro tento recept jsem použila makrelu ve vlastní šťávě. Je to taková ta potravina, která může být v zásobách a posloužit právě na různé druhy pomazánek.</p>

<p>Do pomazánky je třeba cuketu trochu odvodnit. Pokud se bude pomazánka jíst hned, může cuketa zůstat více šťavnatá. Pokud pomazánku plánuji nechat do druhého dne, cuketu více vymačkám.</p>

<p>Makrelu rozmačkám do hladké konzistence, důkladně promíchám s čerstvým smetanovým sýrem a pak už jen spojím s vymačkanou a na jemno nastrouhanou cuketou a na drobno nakrájenou červenou cibulí.</p>

<p>Pomazánku nejraději uchovávám ve skleněné dóze s víčkem. Toto je půllitrová dóza. Pomazánky je taková větší miska.</p>

<p>Na závěr je možné pomazánku doladit třeba i trochou hořčice nebo citronové šťávy. Výrazná chuť makrely a cibule je ale sama o sobě dostačující. Pomazánka je úžasně šťavnatá a skvělá na žitném chlebu.</p>