vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Květákové placičky s cheddarem pečené v troubě

17.02.2022 Kamila Metzová

Bez lepku Hlavní jídla Bez masa

Plný plech výborných květákovo sýrových placiček. Bez smažení a přepáleného oleje. Pohodlná příprava v troubě. Hlavní roli hraje květák a sýr, proto jsou krásně měkké, vláčné a šťavnaté.

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit placičky, které budou kromě květáku obsahovat bohatou porci výrazného sýru. Osvědčil se cheddar, který květák perfektně doplní a hmota drží dobře pohromadě.

Cílem také bylo placičky nesmažit, ale upéct v troubě. Je to pohodlné a vyhneme se tak zbytečnému přepalování tuku. Občas jsou ale některé druhy placiček z trouby bez šmrncu, suché. To se tady nestane. Jsou měkké, vláčné a výborné i druhý den!

Ochutit je stačí decentně. Vyplatí se nechat hrát hlavní roli květák a sýr. Doladit je můžete třeba jen bylinkami nebo zeleninovým dochucovadlem.

Ingredience

1 plech, asi 14 placiček

Objevila jsem skvělou vychytávku, která se přesně hodí do těchto placiček. Je to ochucující směs "Vegoš". Placičky zvládnete udělat klidně jen se solí a pepřem, "Vegoš" však docháže vyladit jejich chuť k dokonalosti.🙂

 Postup

  1. Růžičky květáku pár minut povařím ve vodě nebo je nechám povolit 10 minut nad párou. Růžičky musí být pořád pevné, jen lehce změklé. Růžičky květáku rozsekám na drobno. Lze to ručně pomocí nože nebo v robotu.
  2. Pak už jen nasekaný květák smíchám s vejcem, nastrouhaným sýrem, lžící oleje, doladím trochou kukuřičné strouhanky a dochutím podle toho, co mám s placičkami v plánu. Hmotu je třeba chvíli míchat a propracovat, aby se vše spojilo.
  3. Větší plech vyložím pečícím papírem, ten lehce vytři olejem a rukama odebírám hrudky těsta, ze kterého dělám placičky. Ty skládám na plech.
  4. Peču na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Hotovo!

Placičky jsou po upečení spíše měkčí a má to tak být. Jsou výborné samotné nebo jen se zeleninou a dipem. Já jsem je teď pojala jako hlavní jídlo a podávala jsem je s petrželovými bramborami a domácím hustým jogurtovo-bylinkovým dipem.

Dip dělám jednoduše tak, že smíchám hustý jogurt nebo skyr s trochou zakysané smetany, někdy vyladím malým množstvím majonézy. Dochutím citronovou šťávou, solí, někdy česnekem.

<p>Předem krátce povařený nebo napařený květák rozsekaný na drobno, na jemno nastrouhaný cheddar a 1 vejce...</p>

<p>Aby se daly placičky pohodlně tvarovat, musí být hmota po propracování hezky kompaktní.</p>

<p>Vyšlo mi jich 14. Malé mezery jsou mezi nimi vhodné. Trošku se rozlezou.</p>

<p>Pekla jsem je na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Toto je třeba odhadnout podle situace.</p>

<p>A co k nim? Dají se samotné, nebo se salátem nebo více "klasicky" s petrželovými bramborami.</p>

<p>Vynikající je k placičkám hustý domácí dip. Ať už jsou teplé nebo studené. Mňam!</p>