17.02.2022 Kamila Metzová
Bez lepku Hlavní jídla Bez masa
Plný plech výborných květákovo sýrových placiček. Bez smažení a přepáleného oleje. Pohodlná příprava v troubě. Hlavní roli hraje květák a sýr, proto jsou krásně měkké, vláčné a šťavnaté.
Cílem tohoto receptu bylo vytvořit placičky, které budou kromě květáku obsahovat bohatou porci výrazného sýru. Osvědčil se cheddar, který květák perfektně doplní a hmota drží dobře pohromadě.
Cílem také bylo placičky nesmažit, ale upéct v troubě. Je to pohodlné a vyhneme se tak zbytečnému přepalování tuku. Občas jsou ale některé druhy placiček z trouby bez šmrncu, suché. To se tady nestane. Jsou měkké, vláčné a výborné i druhý den!
Ochutit je stačí decentně. Vyplatí se nechat hrát hlavní roli květák a sýr. Doladit je můžete třeba jen bylinkami nebo zeleninovým dochucovadlem.
1 plech, asi 14 placiček
Objevila jsem skvělou vychytávku, která se přesně hodí do těchto placiček. Je to ochucující směs "Vegoš". Placičky zvládnete udělat klidně jen se solí a pepřem, "Vegoš" však docháže vyladit jejich chuť k dokonalosti.🙂
Placičky jsou po upečení spíše měkčí a má to tak být. Jsou výborné samotné nebo jen se zeleninou a dipem. Já jsem je teď pojala jako hlavní jídlo a podávala jsem je s petrželovými bramborami a domácím hustým jogurtovo-bylinkovým dipem.
Dip dělám jednoduše tak, že smíchám hustý jogurt nebo skyr s trochou zakysané smetany, někdy vyladím malým množstvím majonézy. Dochutím citronovou šťávou, solí, někdy česnekem.
<p>Předem krátce povařený nebo napařený květák rozsekaný na drobno, na jemno nastrouhaný cheddar a 1 vejce...</p>
<p>Aby se daly placičky pohodlně tvarovat, musí být hmota po propracování hezky kompaktní.</p>
<p>Vyšlo mi jich 14. Malé mezery jsou mezi nimi vhodné. Trošku se rozlezou.</p>
<p>Pekla jsem je na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Toto je třeba odhadnout podle situace.</p>
<p>A co k nim? Dají se samotné, nebo se salátem nebo více "klasicky" s petrželovými bramborami.</p>
<p>Vynikající je k placičkám hustý domácí dip. Ať už jsou teplé nebo studené. Mňam!</p>