15.02.2020 Kamila Metzová
Krémová květáková polévka je zcela jednoduchá na přípravu. Stačí ji jen správně ochutit. Plnost chuti v základu zajistí vývar, žloutek a mletý muškátový květ.
Většinu krémových zeleninových polévek připravuji bez zahušťování "navíc". U této květákové polévky jsem se ale rozhodla zahustit ji trochou rýžové mouky, která má neutrální chuť a pomohla kompaktnější konzistenci. Rýžovou mouku pak obecně používám k nahrazení jen části bežné mouky třeba v moučnících.
Na talíři doladím dle chuti a preferencí jednotlivých strávníků :)
A pokud si s květákem chcete o trochu více pohrát, doporučuji tento recept na obalovaný květák pečený v troubě, který chutná skvěle, ale není vůbec mastný :)
<p>Díky žloutku a muškátovému květu získá polévka lepší chuť i barvu.</p>
<p>Na doladění se hodí různé sýry, bylinky, bale také žitné krutony nebo opražená dýňová semínka.</p>
<p>Verze s nahrubo nastrouhaným cheddarem a pažitkou je vynikající.</p>