vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Krémová cibulačka s pancettou

11.06.2021 Kamila Metzová

Polévky Bez lepku

Chuťově výrazná krémová polévka, jejíž základ tvoří pořádná porce do zlatova orestované cibule. Receptura bez mouky. Závěrečný šmrnc jí dodají kostičky opečené pancetty.👍

Tato polévka vychází z tradiční cibulačky, která se na začátku neobejde bez poctivého opečení pořádného množství cibule. Tento krok je zárukou skvělé chuti. Né každému však vyhovuje nabírat lžící kusy cibule, proto je tu i jemnější krémová varianta.🙂Doplněná o kostičky opečené pancetty je výborná!

 Ingredience

 Postup

  1. Cibuli oloupu, rozkrojím na půl a pak ji nakrájím na proužky. Do hrnce dám olej nebo kombinaci oleje a přepuštěného másla a pozvolna restuji cibuli do zlatova. Stejně jako na tradiční cibulačku. Trvá to tak 10 minut než cibule krásně změkne a celá zezlátne. V průběhu opékání ji popráším lžičkou třitnového cukru a průběžně promíchávám, aby se cibule zbytečně nespálila.
  2. Cibuli zaliju vývarem nebo vodou a ochutím kvalitním bujónem. Přidám koření a povařím 5 minut.
  3. Polévku rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Pokud je stolní mixér menší, dělám to na 2x.
  4. Ke konci zjemním smetanou a doladím hustotu.
  5. Každou porci na talíři ozdobím drobnými kostičkami opečené pancetty a zelenými bylinkami. Hotovo!

☝️Vyhovují vám spíše polévky se "strukturou"? Vyzkoušejte tradiční francouzskou cibulačku se sýrovými krutony.🙂

Ať se vám polévka povede!🙂

<p>Cibulačku na talíři doladím pokaždé jinak. Někdy jen pancettou, jindy proužky do zlatova orestované cibule nebo křupavými krutony.</p>

<p>Hustotu polévky ladím až na závěr. Někdy je chuť uděla🙂t ji hutnou, jindy zase lehčí a více řidší. Tady je ta hutnější varianta.</p>

<p>Tradiční cibulačka se hůř nabírá na lžíci. Tato krémová se krásně jí a její chuť je jemnější.🙂</p>