Kedlubnová pomazánka
02.04.2020 Kamila Metzová
Zdravé pomazánky
Když máte dobrou kedlubnu, bohatě stačí nakrájet ji na plátky a chroupat a chroupat. 🙂Pak je tu ale ještě možnost kedlubnu zapojit do pomazánky ... Na čerstvém žitném chlebu výborné!
Ingredience (menší množství)
- 1 kedlubna
- 1 až 2 vejce podle velikosti kedlubny
- pár plátků vysokoprocentní šunky nasekané na drobno
- 2 lžíce čerstvého smetanového sýra ( něco jako Gervais, Lučina atd.)
- Sůl, kdo chce pepř
- Olivový olej
- Čerstvá zelená petrželka
Postup
- Kedlubnu nasekám na drobno, posolím a nechám na sítku pustit vodu. Kedlubna pak vodu nebude pouštět do pomazánky. Kdo nechce kedlubnu na drobné kousky, je možné ji nastrouhat.
- Vejce si uvařím na tvrdo. Buď dávám 1 nebo 2 vejce podle velikosti kedlubny.
- Šunku nakrájím na drobné kousky. Vždy volím tu nejvyšší možnou kvalitu.
- Kedlubnu pomocí lžíce trochu vymačkám, vejce protlačím skrz mřížku a pak už jen vše smíchám dohromady, ochutím solí, zacáknu trochou olivového oleje, přidám petrželku a propojím pomocí čerstvého sýra. Šel by použít i hustý Skyr.
TIP
Pomazánku lze chuťově obměnit třeba pomocí lžičky hořčice nebo křenu.
☝️Pokud by vás zajímala ještě jiná varianta spojení zeleniny a šunky v pomazánce, doporučuji vyzkoušet tuto květákovou pomazánku. Když se dobře ochutí, překvapí! 🐭
Pomazánky jsou skvělý způsob, jak dát "něco na chleba" a zároveň sníst nějakou zeleninu. 👍
<p>Kedlubnu nejdřív nasekám na drobno a než ji spojím s ostatními ingrediencemi, nechám ji posolenou "vypotit" a pustit vodu...</p>
<p>Ingredience je dobré propojit něčím hustým, aby pomazánka měla hutnou konzistenci. Místo jogurtu je tedy lepší zvolit třeba čerstvý smetanový sýr.</p>
<p>Výborná!</p>