vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jablečné kapsy z mrkvového těsta bez cukru

02.08.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty

Výborné a vděčné křehké mrkvové těsto, ke kterému perfektně sedne vychytaná jablečná náplň. Vyrobte velké kapsy nebo malé šátečky, povedou se tak jako tak.🙂

Toto mrkvové těsto je moje oblíbené. Chutná skvěle se sladkou i se slanou náplní. Teď jsem měla chuť udělat ho s jablky. Jablíčka jsem předem podusila, zahustila a nechala je pořádně vychladnout. Díky tomu se kapsy pohodlně plní a nic neteče ven.🙂 Když jsou jablka sladká, je možné kapsy připravit úplně bez přidaného cukru a mít skvělou svačinu.

Ingredience jsou na menší množství. Pokud je vás více, množství zdvojnásobte. A udělejte 2 koule (porce) těsta.

 Ingredience (asi 8 středních kapsiček)

Na náplň

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto, protože je důležité nechat ho předem odležet v lednici. Mouku, máslo, mrkev a trochu kypřícího prášku zpracuji v kompaktní těsto. Zabalím ho do folie a dám do lednice. Alespoň na hodinu nebo přes noc. Bude se s ním pak lépe pracovat.
  2. Teď jablečná náplň. Jablka oloupu, nastrouhám na hrubo a dám dusit do rendlíku. Po 5 minutách jablka změknou, voda se přirozeně odpaří. Aby náplň hezky držela přidám do jablek lžíci pudinkového prášku. Popráším jablka a hrudky se mi nevytvoří. "Pro jistotu" je lepší ten pudinkový prášek rozmíchat v malinkatém množství vody nebo rostlinného mléka a teprve přidat k jablkům a krátce povařit. Chuť náplně doladím podle toho, jak sladká jsou jablka. Teď jsem ji doladila trochou erythritolu.
  3. Těsto rozválím na tenkou placku. Mně se osvědčilo rozválet těsto mezi dvěma listy pečícího papíru. Nic se nelepí a placka "snese mnohem víc". Nedá se přesně říct, kolik milimetrů je to to pravé. Vše záleží na tom, jak těsto drží pohromadě. Tenčí placka je lepší, nesmí se ale protrhávat.
  4. Z placky vykrájím kolečka, ze kterých pak udělám kapsu. Možností je také placku jen rozdělit na čtverce, doprostřed dát lžící náplně a přehnout. Okraje je třeba pečlivě spojit. Každou kapsu nebo šáteček potřu rozšlehaným žloutkem (nebo jak jste zvyklí, aby se "těsto lesklo". 5. Peču na 180 stupňů asi 25 minut. Hotovo!

☝️A co zkusit slané šátečky? Třeba tyto křehké šátečky se zelím a slaninou jsou výborné!🙂 Ať se vám kapsičky a šátečky povedou! 🙂

<p>Na hrubo nastrouhaná jablka podusím do změknutí a zahustím lžící pudinkového prášku. Použila jsem bio pudink s pravou vanilkou. Místo pudinku lze jablka "zpevnit" také namletými ořechy.</p>

<p>Z těsta můžete dělat buď malé kapsičky nebo větší kapsy. Množství náplně dávám co největší. Vždy ale tak, aby šla kapsička hezky uzavřít. Někdy z těsta dělám jen čtverce, které přehnu do trojúhelníku, jindy použiju tuto plastovou vychytávku, která vykrojí kolečko a uzavře kapsu.</p>

<p>Kapsy dám na plech vyložený pečícím papírem a každou potřu rozšlehaným žloutkem. Peču na 180 stupňů asi 25 minut.</p>

<p>Kapsy nebo kapsičky vůbec není třeba ničím posypávat. Místo moučkového cukru skvěle poslouží třeba mletý erythritol, který je nekalorický.</p>

<p>Křehké mrkvové těsto s bohatou šťavnatou náplní, která neteče. Skvělý dezert nebo sváča na výlet.🙂</p>