12.03.2020 Kamila Metzová
Fazole adzuki patří mezi nutričně velmi zajímavé luštěniny. Pokrmům dodají bohatou porci bílkovin i vlákniny. Výborně chutnají v kombinaci s rajčaty, česnekem, bylinkami a rýží. V rámci pestrosti jídelníčku se rozhodně vyplatí je pravidelně zařadit.
Pojmem dhal je
Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.
Fazole adzuki se "dobře vaří". Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.
Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.
Vynikající způsob, jak do jídelníčku dostat porci luštěnin :)
<p>Syrové fazole adzuki mají nádhernou barvou. Po uvaření velmi zesvětlají.</p>
<p>Každý preferuje jinou hustotu směsi. Toto je hustá verze, stačí ale přidat trochu rajčatové šťávy nebo vody a hned v tom nestojí lžíce :)</p>
<p>K tomuto jídlu se hodí různé typy chlebových placek, ale především rýže. Výborné je ozdobit směs na talíři čerstvým koriandrem nebo pažitkou.</p>