10.03.2021 Kamila Metzová
Rychle hotová krémová zeleninová polévka bez mouky. Snadná na přípravu. Opečené kostičky sýra jí dodají sytost, opražená semínka zase báječnou křupavost.
V tomto receptu chci vyzdvihnout rukolu. Ta je obecně vnímána hlavně jako "ty štiplavé salátové listy". Rukola však roste v mnoha podobách. Někdy jsou její lístky jemné a šťavnaté, jindy větší a tužší. A ty se zrovna mohou hodit pro tepelnou úpravu.
Z rukoly můžete snadno vyrobit rukolové pesto nebo polévku nebo ji krátce nasekanou podusit a přidat do polévek či těstovinových salátů.
Mně vyhovuje v polévce rukolu kombinovat s další zeleninou, což zjemní její chuť. Hodí se podobně barevné druhy jako cuketa, brokolice, mladý hrášek...
V polévkách pak nemám ráda sýry, které se roztečou a táhnou. Ideální je proto sýr Halloumi, který je určený ke grilování a opékání a je s ním pohodlná práce. 🙂
Dýňová semínka si můžete opražit i na druhý den a posypat s nimi zase jinou polévku. Doporučuji vyzkoušet krémovou cizrnovou polévku s pečeným celerem.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂
<p>Cuketová polévka s rukolou, kterou lze pro sytost doplnit o opečený sýr Halloumi. Tradičně je tento sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka. Na Českém trhu často najdeme variantu, kde je nakombinované kravské, ovčí i kozí mléko. Stačí kouknout do složení.</p>
<p>Rozmixovanou cuketovo - rukolovou polévku ke konci zjemním smetanou. Lze použít tradiční 12% smetanu, nebo kokosové mléko nebo např. smetanu z kešu oříšků. Vždy je lepší dát na začátku méně tekutiny a následně doředit dle potřeby.</p>
<p>Polévku lze dochutit různými způsoby. Teď jsem zvolila pikantní asijské koření s chilli a kurkumu navíc. Kurkuma dodá polévce ,kromě jiných benefitů, zářivou barvu.</p>