vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Rychlá cuketová polévka s červenou čočkou

15.07.2013 Kamila Metzová

Polévky Luštěniny

Cuketa a červená čočka se k sobě velmi hodí. Polévka je nejen rychlá a snadná, ale i zdravá.

Tato polévka je skvělým a chutným tipem, jak zařadit do stravy zdravou červenou čočkou. V období, kdy nám navíc cukety rostou před očima není o čem přemýšlet. Čocka jako taková v polévce není vůbec cítit, takže ji v pohodě podejte i těm, kteří nad luštěninami ohrnují nos :-) U této polévky se naprosto objdete bez jakékoliv mouky a smetany, přesto je polévka krémová.

Budete potřebovat

(4 porce)

Postup

  1. Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovaťet na troše olivového oleje.
  2. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout.
  3. Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou (slupka obsahuje hodně živin) a 2 minuty restujte.
  4. Nyní přidejte 100g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem.
  5. Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné.
  6. Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku do hladka rozmixujte.
  7. Výslednou hustotu si případně dolaďte.

Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.

TIP pro děti

Pokud chcete, aby byla polévka ještě více vydatná, můžete do ní dětem přidat lžíci hotového kuskusu jako zavářku. Kus kus sám o sobě se nevaří, jen se zalije horkou vodou nebo vývarem a nechá se 10 minut bobtnat (1 díl kuskusu na 2 díly vody), pak se jen lehce pročechrá :-)

Dobrou chuť!