31.07.2018 Kamila Metzová
Vynikající karbanátky bez masa, kde hlavní roli hraje celer. Nutričně perfektní. Jsou bohaté na vlákninu, kvalitní sacharidy i bílkoviny, chuťově výrazné, nenasáklé olejem, přesto šťavnaté.
Různé zeleninové karbanátky jsou typ jídla, na kterém si vyloženě pochutnám. Je ovšem potřeba mít správný recept. Aby se nerozpadaly, nebo aby se nakonec nehodily jen jako munice pro bitvu. Tyto jsem vyladila tak, aby byly v pořádku jak z chuťového, tak výživového pohledu.
Jako zajímavou ingredienci bych v tomto případě vyzdvihla vločky z quinoi, které se, mimo jiné, hodí právě na zahušťování a zjednodušují život v kuchyni.
Celer považuji za nedoceněný, měl by se pro své pozitivní vlastnosti zařazovat do jídelníčku daleko častěji. Každý dobrý recept tomu pomáhá :)
<p>Syrový celer nastrouhaný na jemno je skvělým základem pro mnoho zdravých jídel. Dá se jíst i zasyrova v salátech a pomazánkách.</p>
<p>Sýr a vejce všechny ingredience perfektně spojí.</p>
<p>Hmotu na karbanátky je třeba na závěr zahustit tak, aby šly lehce naolejovanýma rukama dobře tvarovat karbanátky a nerozpadaly se.</p>
<p>Výborné jsou teplé i studené. Hodí se i jako jídlo někam s sebou na výlet, protože se nerozpadají.</p>
<p>Okurkový salát s jogurtem se k placičkám výborně hodí, protože má kontrastní osvěžující chuť. Z na hrubo nastrouhané okurky vymačkejte šťávu a smíchejte s hustším jogurtem. Dochuťte solí, pepřem, koprem, případně česnekem.</p>
<p>Jsou chuťově výrazné, nejsou mastné. Vynikající se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Jde to i bez masa.</p>